1. yle.fi
  2. Uutiset

Ovatko jauhot lopussa? Pettu on mainettaan paremman makuista

Pula-ajoilta tutun pettuleivän tekeminen ei ole monimutkaista, mutta aikaa se vie. Puunkuoren alta irtoava jälsi- tai nilakerros on otettava talteen, kuivatettava, paahdettava, jauhettava ja sekoitettava esimerkiksi ruisjauhoihin.

urheilu
pettu puukko pula-aika
Pettuliinoja silvitellään puukolla.Lauri Silvander/Yle

Mielikuvat pettuleivästä vievät nopeasti nälkävuosiin ja pula-aikaan. Havupuiden nilakerroksesta valmistettava pettujauho on kuitenkin mainettaan paremman makuista.

Savitaipaleen Hakamäen kotiseutuaktiivit keräävät tällä viikolla pettua vastakaadetusta männystä.

pettu pettuliina
Ari Lindqvist ja Pentti Pylkkö löysivät nopeasti oikean tekniikan petunirrotukseen.Lauri Silvander/Yle

– Pettuliinat erotetaan puukolla tehdyillä viilloilla. Liinat irrotetaan lopullisesti kuloimella. Sitten silvitellään hilseilevä kaarna ja kuoren vihreä osa irti pettuliinasta, talkoolaisia ohjaava metsänhoitaja Pentti Pylkkö kertoo.

Kuloin on oikeastaan tavallinen puinen paistolasta ja silvittely tarkoittaa puukolla rapsuttelua. Pettutalkoissa on oma sanastonsa, joka tulee nopeasti tutuksi.

Petunteko vaatii paitsi oikeita välineitä niin myös aikaa.

–Ne (pettuliinat) täytyy kuivahtamisen jälkeen paahtaa, jotta niistä tulee rapeita. Muuten liinoja ei voi jauhaa. Pettuliina on saatava rapeaksi – paahtamistavasta riippumatta, Pentti Pylkkö kertoo

pettujauho pettu
Pettujauho muistuttaa etäisesti sahanpurua, mutta tuoksuu paremmalta.Lauri Silvander/Yle

Irtoaa pehmeästi

Suurin osa petunirrottajista on liikkeellä ensimmäistä kertaa. Ari Lindqvist yllättyi työn helppoudesta.

– Kuori on pehmeää ja lähtee yllättävän helposti irti tällä kuloimella.

Kaarina Lindqvist tyytyy käyttämään kulointa puukon sijaan. Työnjako sujui ensiyrittämällä vajaan kymmenen hengen porukassa helposti.

– Maistoin jo tuota tulevaa pettua. Kyllä se makeaa on.

Savitaipaleen Kotiseutuyhdistys leipoo pettujauhoista leipää heinäkuuksi. Kun jauhot ovat valmiita, on Maija Aapron vuoro.

– Minä teen sitten leipää. Olen jo aiemminkin tehnyt. Leivässä on sellainen pihkainen jälkimaku, mutta se on hyvää.

pettu
Yhden männyn äärelle mahtuu monta pettutalkoolaista.Lauri Silvander/Yle

Pettu ei riitä yksinään

Pettua käytettiin Pentti Pylkön mukaan etenkin nälkävuosien aikaan paljon jauhojen lisänä. Historiallisina pula-aikoina nälkä oli niin kova, että petunetsintään oli pakko lähteä.

– Silloin ei katsottu kelloa, kun oli nälkä. Pettu oli keino pysyä hengissä.

Myöhemmin 1900-luvulla pettu oli jälleen ajankohtainen. Pettujauhoja käytettiin ainakin sisällissodan aikaan 1918 ja pohjoisessa myös talvi- ja jatkosodan aikaan.

Yksinään petusta ei saa valmista leipätaikinaa. Pula-aikana se kuitenkin säästää elintärkeitä jauhovarastoja.

– Pettu on lisä. Se sekoitetaan ruisjauhojen sekaan, kun taikinaa tehdään, ehkä kolmannes pettua. Neljänneskin saattaa riittää. Puolet alkaa jo olla liikaa, Pentti Pylkkö kertoo.

Pettua irtoaa Savitaipaleen metsissä kevyesti liina kerrallaan.

Lue seuraavaksi