1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Vierasperäinen kala kuivalla maalla valloittaa Australiaa – video

Aggressiivinen, vierasperäinen kalalaji, joka pystyy elämään myös kuivalla maalla, on levinnyt myös Australian mannermaalle ja uhkaa nyt maan kotoperäisiä lajeja.

Maalla toimeeentuleva kala
Australialaiset tutkijat ovat löytäneet vierasperäisen, myös kuivalla maalla elämään pystyvän kalalajin nyt myös Australian mannermaalta. Kiipeileväksi ahveneksi nimetty kala pystyy elämään kuivalla maalla jopa kuuden päivän ajan.

Australialaiset tutkijat ovat löytäneet vierasperäisen, myös kuivalla maalla elämään pystyvän kalalajin nyt myös Australian mannermaalta. Kala on levinnyt maahan Papua-Uusi-Guineasta.

Tutkijat kuvasivat kiipeileväksi ahveneksi nimettyä kalalajia kuivalla maalla Australian koillisosissa sijaitsevan Townsvillen kaupungin lähistöllä.

Kala pystyy elämään kuivalla maalla jopa kuuden päivän ajan erikoisten elintensä vuoksi, joiden avulla kala voi hengittää myös ollessaan poissa vedestä. Se voi myös matkata vesilammikolta toiselle maata pitkin.

Tutkijat pitävät kalan leviämistä tarkasti silmällä, sillä se leviää aggressiivisesti ja syrjäyttää alkuperäiset lajit levitessään uusille alueille. Kala on jo levittäytynyt kahdelle Torresinsalmessa, Australian pohjoisrannikon ja Papua-Uusi-Guinean rannikon välissä, sijaitsevalle saarelle.

Tutkijat sanovat, että kalan hävittäminen saarilta olisi hyvin vaikeaa, vaikka laji havaittiin saarilla ensimmäisen kerran vasta vuonna 2005.

Tutkijat ovat erityisen huolissaan siitä, että makeanveden kala näyttää pystyvän elämään jonkin aikaa myös suolavedessä.

Kala voi turvota, jos petokala syö sen

Kuva: James Cook University

Kala on muutenkin harvinaisen sinnikäs. Se voi horrostaa kuivuneiden purojen mudassa jopa puoli vuotta. Sen on myös nähty turpoavan, jos se joutuu petokalan nielaisemaksi, jolloin se tukkii sen syöneen petokalan kurkun ja peto joko tukehtuu tai nääntyy nälkään.

Australialaisen James Cookin yliopiston tutkija Nathan Waltham, joka on perehtynyt kalaan, sanoo, että se on saattanut päätyä Torresinsalmen saarille Papua-Uusi-Guinean joista peräisin olleen voimakkaan makeanveden aallon mukana.

Vaikka kala pystyisikin elämään myös suolavedessä, Waltham ei ole erityisen huolissaan siitä, että se pystyisi uimaan meren poikki Australiaan.

– Todennäköisemmin se voisi levitä esimerkiksi kalastusalusten mukana, hän sanoi.

Tutkijat pyrkivät silti selvittämään, miten nopeasti kala pystyy maalla liikkumaan, ja miten paljon se sietää suolaa ja lämmönvaihteluita.

– Voimme pitää kalan kannat kurissa yhteistyöllä viranomaisten ja paikallisten asukkaiden kanssa. Jos vain toimimme tarpeeksi nopeasti, Waltham sanoi.