Eritrea kutsuu YK:n ihmisoikeusraporttia "halpamaiseksi panetteluksi"

Eritrean ulkoministeriö on julkaissut tiedotteen, jossa se kommentoi YK:n maanantaina julkaisemaa raporttia maan ihmisoikeustilanteesta. Ministeriö tyrmää raportin tiedot, joiden mukaan maassa tapahtuu jatkuvasti räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia.

Ulkomaat
YK Geneve
Laurent Gillieron / EPA

Eritrean ulkoministeriö on julkaissut tiistaina julkilausuman, jossa se tuomitsee jyrkästi YK:n maanantaina julkaiseman maan ihmisoikeustilannetta käsittelevän raportin.

Raportin mukaan Eritrean hallitus muun muassa jatkuvasti pidättää ihmisiä sattumanvaraisesti, kiduttaa heitä tai tappaa heidät. Osa pidätetyistä myös katoaa jälkeä jättämättä. Raportissa kuvaillut kidutustavat ovat erityisen julmia.

Maan hallinnon toimet ovat saaneet kymmenet tuhannet pakenemaan maasta henkensä kaupalla. Suurin osa Välimeren ylitse pyrkivistä siirtolaisista on peräisin Eritreasta.

Eritrean ulkoministeriö on aiemmin syyttänyt maan kriisistä CIA:n suunnittelemaa salaliittoa ja ihmisoikeusaktivisteja. Ministeriön lausuman mukaan raportti esittää "törkeitä väitteitä", joiden tarkoituksena on aiheuttaa epävakautta maassa.

– Nämä syytökset ovat yksinkertaisesti jatkoa ja kiihotusta poliittisesti motivoidulle kampanjalle, jonka tarkoituksena on horjuttaa maan poliittista, taloudellista ja sosiaalista edistystä, myös ihmisoikeuksien osalta, ministeriö totesi.

– On olemassa ihmisiä, jotka piiloutuvat näiden pöyristyttävien väitteiden taakse yrittäessään piilottaa rikkomuksensa Eritreaa kohtaan. Näillä väitteillä he etsivät tekosyitä maan hallinnon horjuttamispyrkimyksilleen.

Lausuma kutsui raportin löydöksiä "halpamaiseksi panetteluksi".

YK:n raportti perustui 550 ulkomailla asuvan eritrealaisen haastatteluun sekä 160 kirjalliseen vastaukseen.

Raportin mukaan maan hallitus syyllistyy "järjestelmälliseen, laajalle levinneeseen ja kammottavaan ihmisoikeuksien rikkomiseen" lähes ennenkuulumattomalla tavalla. Lähes 5 000 eritrealaista pakenee maasta joka kuukausi.

Raportin mukaan osa maan hallinnon teoista voi täyttää ihmiskunnan vastaisten rikosten tunnusmerkit.

Eritrea itsenäistyi Etiopiasta vuonna 1991 julman 30 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen.

Lähteet: AFP