Tutkijat saattoivat löytää dinosauruksen verta fossiileista

Brittiläiset tutkijat kertoivat tiistaina, että he ovat mahdollisesti löytäneet miljoonia vuosia vanhoista dinosaurusten fossiileista punasoluja ja kollageenia.

Ulkomaat
Mikroskooppikuvia näytteistä.
Kuvakaappaus Nature Communications -sivustolta. Mikroskooppikuvia näytteistä. Nature Communications

Brittiläiset tutkijat kertoivat tiistaina, että he ovat mahdollisesti löytäneet 75 miljoonaa vuotta vanhoista dinosaurusten fossiileista jäämiä, jotka vaikuttaisivat olevan punasoluja ja kollageenia.

Tutkijat analysoivat kahdeksaa dinosauruksenluun kappaletta, jotka kaikki olivat peräisin Albertan provinssista Kanadasta. Ne olivat olleet Lontoon luonnontieteellisen museon kokoelmissa noin sadan vuoden ajan. Luut oli konservoitu niin huonosti, että tutkijat eivät pystyneet tarkasti sanomaan, mille lajille ne olivat kuuluneet.

Näytteistä yksi oli lihansyöjädinosauruksen kynsi, muutama oli varvasluita ja loput kylkiluiden palasia. Punasoluja löytyi kynnestä ja muista fossiileista löytyi kollageenia.

Tutkijoiden tarkoituksena oli analysoida luissa olevia maatuneen orgaanisen aineksen aiheuttamia koloja, mutta he löysivätkin mahdollisia punasoluja ja kollageenia. Kollageeni on eläinten tukikudoksen yleisin säiemäinen proteiini.

Löytö tukee vastaavia aiempia löytöjä

Jo aiemmin useat tutkijat ovat sanoneet löytäneensä fossiileista dinosauruksista peräisin olevaa orgaanista materiaalia, mutta aiemmat löydöt on tehty erityisen hyvin säilyneistä fossiileista, joita löytyy hyvin harvoin.

– Löysimme ainesta, joka voisi olla dinosauruksen punasoluja ja toisia osasia, jotka saattavat olla kollageenia. Tulostemme perusteella voimme todeta, että orgaanisen materiaalin löytyminen dinosaurusten fossiileista on paljon aiempaa luultua todennäköisempää, ainakin mikroskooppisella tasolla, sanoi tutkimuksen johtaja Sergio Bertazzo Lontoon Imperial Collegesta.

Aiempien vastaavien löytöjen todenperäisyyttä on epäilty yleensä suuresti. Muinaista orgaanista materiaalia löytyy fossiileista äärimmäisen harvoin ja vielä harvinaisempaa on löytää sellaisia jäänteitä yhtä huonokuntoisista fossiileista kuin tutkijaryhmän tutkimat kohteet.

– Olemme yrittäneet säilyttää tarpeellisen määrän epäluuloisuutta tuloksia kohtaan, mutta emme osaa keksiä mitään muutakaan, mitä löytämämme aines voisi olla, sanoi yksi tutkimuksen kirjoittajista, paleontologi Susannah Maidment Imperial Collegesta.

Nyt tehdyt löydöt saattavatkin tukea aiempia vastaavanlaisia löytöjä.

– Aiemmin vastaavanlaisia löytöjä tehneiden tutkijoiden työtä on kyseenalaistettu vahvasti. Meidän tutkimuksemme on kuitenkin tehty käyttäen erilaisia menetelmiä kuin aiemmin, joten ne puolustavat aiempia löydöksiä, Maidment sanoi.

– Meidän fossiilimme olivat totta puhuen todella surkeassa kunnossa, kun taas aiemmat fossiilit, joista löytöjä tehtiin, olivat erityisen hyvin säilyneitä, hän jatkoi.

"Olimme aivan ällistyneitä"

Tutkijat käyttivät erikoismikroskooppia, joka leikkaa näytteeseen nanometrin levyisiä reikiä.

– Mikroskoopissa on myös robottikäsivarsi, johon on kiinnitetty hyvin pieni neula. Sillä voidaan tarttua mikroskoopissa näkyviin näytteen osiin ja liikuttaa niitä, Bertazzo sanoi.

Erikoismikroskoopin avulla tutkijat pystyivät leikkaamaan fossiileista äärettömän pieniä paloja, joita he sitten saattoivat testata tarkemmin.

– Olimme aivan ällistyneitä, Bertazzo sanoi kertoessaan, miltä ryhmästä tuntui tulosten selvittyä.

– Tämä ei ollut lainkaan sitä, mitä odotimme löytävämme. Kesti itse asiassa jonkin aikaa, että vakuutuimme löydöistämme, hän jatkoi, todeten vielä kuitenkin, että tulosten lopulliseen vahvistamiseen tarvittaisiin vielä lisätutkimusta.

Samankaltaisuuksia nykyisten lintujen kanssa

Tutkijat vertasivat löydöksiään nykyään elävän emun verinäytteeseen ja sanoivat löytäneensä "samankaltaisuuksia".

Dinosaurukset ovat nykyisten lintujen esi-isiä ja tutkijat toivovat, että tämänkaltainen tutkimus paljastaisi, milloin vaihtolämpöiset liskot muuttuivat tasalämpöisiksi linnuiksi. Jos tutkijat löytäisivät verisoluja useilta eri dinosauruslajeilta, olisi Bertazzon mukaan kenties mahdollista selvittää, miten linnut tarkalleen polveutuvat dinosauruksista.

Tutkijoiden mukaan löydösten varsinainen arvo on kuitenkin siinä, että pehmytkudosta voi säilyä fossiileissa paljon aiemmin uskottua todennäköisemmin.

Maidment sanoi kuitenkin, että näytteissä "ei ole mitään merkkiä DNA:sta". Bertazzon mukaan ennen dinosaurusten DNA:n löytämistä on tehtävä lukuisia tutkimuksia, joilla pyritään selvittämään, onko se ylipäänsä edes mahdollista.

– Vaikka joku löytäisikin DNA:n osia, emme silti pystyisi herättämään dinosauruksia henkiin, sillä meidän pitäisi tuntea koko genomi, jotta voisimme selvittää puuttuvat DNA:n osat, Maidment sanoi.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -julkaisussa (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Reuters