1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

AP: Seksuaalinen hyväksikäyttö luultua laajempaa YK:n rauhanoperaatioissa

Viime vuonna YK:n rauhanturvaajia vastaan tehtiin kaikkiaan 51 ilmoitusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vuotta aiemmin määrä oli 61.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on raportoitua yleisempää Yhdistyneiden kansakuntien rauhanoperaatioissa. Uutistoimisto AP on saanut käsiinsä järjestön tekemän raportin, joka julkaistaan ensi kuussa.

Raportin mukaan rauhanturvaajilla on hämärä käsitys vapaaehtoisen seksin ja seksuaalisen hyväksikäytön välisestä rajasta. YK:n tutkijat selvittivät asiaa Haitilla, läntisen pallonpuoliskon köyhimmässä maassa.

Raportin mukaan rauhanturvaajat harrastivat vastikkeellista seksiä 225 haitilaisen naisen kanssa.

Maaseudulla naiset ajautuivat harrastamaan seksiä rauhanturvaajien kanssa, koska heillä oli nälkä, tai he tarvitsivat suojaa, vauvatarvikkeita, lääkkeitä tai kodintarvikkeita, raportissa todetaan. Lähiöissä ja kaupungeissa naiset saivat seksiä vastaan matkapuhelimia, kannettavia tietokoneita ja hajuvesiä.

Raportin mukaan osa naisista anasti rauhanturvaajien tunnusmerkit ja uhkasi paljastaa heidät sosiaalisessa mediassa, mikäli he eivät saaneet seksistä haluamaansa maksua.

YK haastatteli Haitilla 231 ihmistä. Vain yksi seitsemästä oli tietoinen siitä, että YK:n säännöt kieltävät seksuaalisen hyväksikäytön. Kukaan ei tiennyt, että YK:lla oli erityinen puhelinnumero, johon hyväksikäytöstä voi ilmoittaa.

Raportista ei käy ilmi, kuinka pitkän ajan kuluessa hyväksikäyttöä on tapahtunut tai kuinka moni rauhanturvaaja siihen on syyllistynyt. Haitin rauhanoperaatio alkoi vuonna 2004. Maaliskuun lopussa operaatiossa oli yli 7 000 rauhanturvaajaa.

Viime vuonna YK:n rauhanturvaajia vastaan tehtiin kaikkiaan 51 ilmoitusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vuotta aiemmin määrä oli 61. Suurin osa ilmoituksista tehtiin Haitilla, Kongossa, Liberiassa ja Etelä-Sudanissa.