1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Yksi rokotepistos saattaa riittää kohdunkaulan syövän ehkäisemiseen

Tutkimuksessa tarkasteltiin Cervarix-rokotteen tehoa. Kohdunkaulan syöpää ehkäistään myös Gardasil-rokotteella.

terveys
Hoitaja rokottamassa naista
EPA

Yksi rokotepistos saattaa riittää antamaan tarvittavan suojan kohdunkaulan syöpää vastaan. Nykyään HPV-rokotussarjaan kuuluu kolme pistosta, jotka annetaan puolen vuoden sisällä.

Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin tutkimuksessa on tarkasteltu aiempia lääketieteellisiä kokeita, joissa on rokotettu yhteensä 24 000 nuorta naista. Tutkijat arvioivat, että rokotteen teho oli 77–86 prosenttia neljän vuoden kuluttua pistoksesta riippumatta siitä, kuinka monta rokotepistosta tyttö oli saanut.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Cervarix-rokotepistosten vaikutusta. Cervarix-rokote on käytössä myös Suomessa. Se kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Markkinoilla on myös toinen HPV-rokote, Gardasil.

Tutkijoiden mukaan kansallisia rokotesuosituksia ei pidä muuttaa välittömästi yhden tutkimuksen perusteella. Mikäli tulokset vahvistetaan muissa tutkimuksissa, tutkijat uskovat, että se voisi vaikuttaa rokotteen saavien tyttöjen määrään köyhissä maissa. Jopa miljoonien naisten kuolema voitaisiin estää.

Kohdunkaulan syöpä on neljänneksi yleisin syöpäkuolemia aiheuttava syöpä maailmassa. Siihen kuolee vuosittain yli 260 000 naista. HPV-rokote torjuu syöpää estämällä papilloomavirustartuntoja. Viruksen aiheuttama tulehdus on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä.

Tutkimus on julkaistu The Lancet Oncology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi