Naisen munasarja poistettiin lapsuudessa – synnytti 12 vuotta myöhemmin terveen lapsen kudossiirroksen avulla

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun nainen on synnyttänyt saatuaan munasarjakudosta, joka on poistettu ennen kuukautisten alkamista.

Ulkomaat

Kongolais-belgialaisen naisen munasarja poistettiin varhaisteini-iässä ja syväjäädytettiin. Vuosia myöhemmin naiselle siirrettiin hänen omaa munasarjakudostaan leikkauksessa, ja nyt hän on synnyttänyt terveen lapsen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun nainen on synnyttänyt saatuaan munasarjakudosta, joka on poistettu ennen kuukautisten alkamista. Aikuisten naisten kudossiirtoja on tehty aiemminkin, ja ne ovat johtaneet hedelmöitymiseen kykenevien munasolujen tuottamiseen.

Kongolais-belgialainen nainen oli 5-vuotias, kun hänellä diagnosoitiin sirppisoluanemia. Hän tarvitsi kemoterapiaa ja selkäydinsiirron sairauden hoitamiseksi. Kemoterapia johtaa usein hedelmättömyyteen. Siksi lääkärit päättivät poistaa tytön oikean munasarjan ennen hoitojen aloittamista.

Tyttö oli 13-vuotias, ja vaikka hänen kuukautisensa eivät olleet alkaneet, hänellä oli muita puberteetin merkkejä. Tytön jäljellejäänyt vasen munasarja petti hoitojen jälkeen, kun hän oli 15-vuotias.

Belgialaiset lääkärit uskovat, että menetelmä voi auttaa vaikeista sairauksista kärsiviä lapsia hankkimaan aikuisina lapsia.

– Kun lapsilla diagnosoidaan sairauksia, jotka vaativat munasarjan toimintaa tuhoavia hoitoja, munasarjan kudoksen pakastaminen on ainoa vaihtoehto hedelmällisyyden säilyttämiseen, gynekologi Isabelle Demeestere belgialaisesta Erasmus-sairaalasta sanoo.

Belgialais-kongolainen nainen sai kudossiirron 12 vuotta munasarjan poistamisen jälkeen. Hän tuli raskaaksi 27-vuotiaana ja synnytti terveen pojan marraskuussa 2014.

– Aiemmin on ollut epäselvää, kykenisikö nuorilta tytöiltä poistettu munasarjakudos myöhemmin tuottamaan kypsiä, hedelmällisiä munasoluja, joten tämä tapaus on sekä rauhoittava että jännittävä, lisääntymislääketieteen professori Adam Balen sanoo.

Asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että kyseisellä tytöllä oli puberteetin merkkejä, joten ei ole varmaa, toimisiko lapsen munasarjakudoksen siirros samalla tavoin. Lisäksi he huomauttavat, että monet kemoterapiaa tarvitsevat lapset ovat erittäin sairaita, ja munasarjan poisto on vaativa leikkaus.

Tutkimus on julkaistu Human Reproduction -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters, AP, AFP