1. yle.fi
  2. Uutiset

Neljä vuosikymmentä eristyksissä ollut saa vielä odottaa vapautumista

Syyttäjät Yhdysvaltain Louisianassa haluavat pitää jo kaksi kertaa syytteistä vapautetun Albert Woodfoxin telkien takana.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa 43 vuotta eristyssellissä pidetty Albert Woodfox joutuu vielä odottamaan vapautumistaan. Tuomari määräsi vanginvartijan kuolemasta syytetyn Woodfoxin vapautettavaksi alkuviikosta, mutta syyttäjät Louisianassa ovat valittaneet päätöksestä, ja heillä on nyt perjantaihin asti aikaa perustella, miksi Woodfoxin pitäisi pysyä vangittuna. Alun perin hänet piti päästää vapauteen tiistai-iltana.

Mustiin panttereihin kuulunut Woodfox on pisimmän ajan koskaan eristyksissä pidetty amerikkalaisvanki. Häntä on syytetty osallisuudesta vartijan kuolemaan vankilakapinan yhteydessä vuonna 1972, mutta syytteet ovat kaatuneet todistuksen puutteessa molempina kertoina.

Woodfoxin asianajaja, George Kendall, on sanonut olevansa toiveikas vapautumisen suhteen. Hän on kuvaillut Woodfoxin kohtelua ”brutaalina” ja kritisoinut päätöksiä pitää nyt 68-vuotias Woodfox telkien takana.

–Tämä tapaus pitäisi jo saada päätökseen, Kendall sanoo.

Woodfoxin kanssa samassa, pahamaineisessa Angola-vankilassa istuneet Robert King ja Herman Wallace vapautettiin vuosina 2001 ja 2013. Wallace kuoli vain pari päivää vapauttamisestaan. Yhdessä Woodfox, King ja Wallace muodostivat niin sanotun Angola three-kolmikon.

Kolmikko protestoi vankilassa afroamerikkalaisten vankien huonoa kohtelua vastaan. Louisianalaista oikeutta on syytetty rasismista pitäessään miehiä niin kauan eristyksissä.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi