Varhaiskasvatuksen asiantuntija: Päivähoidon leikkauksilla syrjäytetään työttömien lapsia

Lastentarhanopettajat vastustavat hallituksen suunnitelmia leikata varhaiskasvatuksesta osoittamalla mieltä tänään eri puolilla Suomea.

Ylen aamu
Anni-Maija Blomqvist ja Eeva-Leena Onnismaa
Aamu-tv:ssä vierailleet lastentarhanopettaja Anni-Maija Blomqvist ja varhaiskasvatuksen tutkija, yliopistonlehtori Eeva-Leena Onnismaa pohtivat hallitusohjelman säästöjen vaikutuksia.

Hallituksen suunnitelmat säästää varhaiskasvatuksen kuluissa on nostattanut lastentarhaopettajissa jyrkkää vastustusta. Lastentarhanopettajien Facebook-kampanjointi ja nettiadressi ovat vetäneet parissa viikossa kymmeniätuhansia kannattajia.

Lastentarhanopettaja ja Vain kaksi kättä -Facebook-ryhmän perustaja Anni-Maija Blomqvist kertoi keskiviikkona Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että heidän aktivoitumisensa johtuu turhautumisesta.

– Kun leikkaussuunnitelmat julkistettiin, tuli vahva tunne, ettei meitä ole tässä kuultu. Meidän arkea ja toimintaamme haitataan tämmöisillä päätöksillä, joten jotain täytyy tehdä.

Tänään järjestettävien mielenosoitusten tarkoituksena on Blomqvistin mukaan lisätä tietoisuutta päiväkotien ongelmista.

– Toivon myös, että tämän myötä vanhemmat uskaltautuvat vaikuttamaan omien lastensa ja koko Suomen varhaiskasvatuksen tasoon. Toivottavasti myös päättäjät huomaisivat, että meissä on voimaa, jota ei olla aiemmin näytetty, Blomqvist linjaa.

Leikkauksilla rapauttava vaikutus

Varhaiskasvatuksen asiantuntijan ja Helsingin yliopiston tutkijan Eeva-Leena Onnismaan mielestä hallitusohjelman leikkauksilla voisi olla iso laatua rapauttava vaikutus varhaiskasvatukseen.

– Leikkaukset näkyvät laadussa siten, että lapset eivät saa varhaiskasvatuksesta sitä, mitä pitäisi. Tässä on lasten koulutuksellinen tasa-arvo uhattuna ja tässä ollaan syrjäyttämässä koulutuksellisesti esimerkiksi työttöminen vanhempien lapsia.

Onnismaan mielestä varhaiskasvatuksessa laatu on tärkeintä ja päivähoidossa lapsilla pitää olla mahdollisuus turvalliseen ja hyvin ohjattuun ryhmään. Asiantuntijan mukaan suomalaisissa kodeissa ei välttämättä täysin ymmärretä, miten toteutuneet leikkaukset päivähoitoon vaikuttaisivat.

– Vanhemmat eivät välttämättä osaa tai uskalla oikein ajatella, mitä se lapsi siellä päiväkotiryhmässä saa. Katsotaan, että lapsi tulee sosiaaliseksi, kun hänet laitetaan ryhmään. Mutta jos se ryhmä on kuin hollitupa, jonka ovet käyvät kuin saunassa, niin silloin se ei voi tarjota sitä, mitä pitäisi.

"Täältä ei ole varaa säästää"

Vaikka sekä Anni-Maija Blomqvist ja Eeva-Leena Onnismaa molemmat vastustavat varhaiskasvatukseen kaavailtuja leikkauksia, niin periaatteen tasolla heiltä molemmilta löytyy ymmärrystä hallituksen säästöpaineille.

– Meillä on ymmärrystä sinänsä. Mutta varhaiskasvatus on jo nyt vedetty niin tiukoille, ettei täältä ole varaa säästää. Pitäisi nähdä varhaiskasvatuksen merkitys, että se on hyvä tapa vaikuttaa pitkällä tähtäimellä positiivisesti myös talouteen, Blomqvist kertoo.

Tutkija Onnismaan mukaan päivähoidon kustannuksista on vaikea säästää, mutta toiminnan organisoinnista pitäisi pystyä keskustelemaan.

– Pidemmän keskustelun paikka on se, että miten sitä toimintaa pystyttäisiin organisoimaan sillä tavoin, että se olisi pedagogisesti laadukasta ja kustannustehokasta samaan aikaan. Meillä on ehkä viimeisen 10–15 vuoden aikana tapahtunut rapautumista ja voi olla, että nyt nämä pienet reiät, joita laivaan isketään, voivat sen upottaa pinnan alapuolelle, Onnismaa päättää.