1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Guinean simpanssit elämäntapajuoppoja – varastavat alkoholipitoista mahlaa

Mahlan alkoholipitoisuudeksi mitattiin keskimäärin 3,1 prosenttia, mikä vastaa mietoa olutta. Vahvimmillaan se oli jopa 6,9-prosenttista.

Kuvan simpanssi on valokuvattu Kibalen kansallispuistossa Ugandassa lokakuussa 2012. Kuva: Gernot Hensel / EPA

Kaakkois-Guinean viidakossa asuu simpansseja, jotka juovat alkoholia aamusta iltaan, sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Tutkijat ovat saaneet todisteita siitä, että simpanssit ovat oppineet varastamaan alkoholipitoista mahlaa keräysastioista, ja sen juomisesta on tullut niille elämäntapa.

Viidakossa kasvaa raffia-palmuja, joiden sokeripitoista mahlaa paikalliset keräävät. Mahla käy alkoholipitoiseksi hauteeksi muutamassa tunnissa. Sitä valutetaan keräysastioihin, jotka peitetään lehvillä, jotta hyönteiset eivät pääse mahlaan.

Lehvät eivät kuitenkaan pidättele simpansseja. Tutkijat ovat seuranneet niiden käyttäytymistä 17 vuoden ajan ja todentaneet kymmeniä tapauksia, joissa simpanssit ovat käyneet mahlavarkaissa keräysastioilla. Ne pureskelevat astiaa peittävän lehden, kunnes se muuttuu imukykyiseksi sienimäiseksi mössöksi ja kastavat sen sitten mahlassa ja imeskelevät sitä.

Tutkijoiden mukaan simpanssit joivat keskimäärin litran käynyttä mahlaa kerralla. Mahlan alkoholipitoisuudeksi mitattiin keskimäärin 3,1 prosenttia, mikä vastaa mietoa olutta. Vahvimmillaan se oli jopa 6,9-prosenttista.

Tutkijat eivät voi varmuudella sanoa, että simpanssit humaltuvat mahlasta, mutta niiden kuluttamat määrät riittäisivät aiheuttamaan käyttäytymismuutoksia ihmisissä. Tutkijat tarkkailivat 26 simpanssia, joista puolet kävi mahla-astioilla säännöllisesti. Puolet osoittautui totaalikieltäytyjiksi. Tutkijat todensivat 51 tapausta, joissa simpanssi varasti mahlaa keräysastiasta.

Tutkimus on julkaistu Roayl Society Open Science (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.