Omenapuut puhkesivat huimaan väriloistoon – kuin morsiamia kukkahuntuineen

Suuret kukkivat omenapuut ovat ihastuttaneet tänä keväänä. Runsas kukinta ei sinänsä ole poikkeuksellista. Pääasiassa kotipuutarhapuut kukkivat joka toinen vuosi.

Kotimaa
Omenapuu kukkii
Sari Ursin / Yle

Viime syksy oli todella pitkään lämmin ja kukka-aiheet pääsivät kehittymään hyvin. Ehkäpä Mikkelin alueella on sen takia hyvin kukkivia puita, pohtii Hirvensalmen taimiston yrittäjä Teppo Kaarniemi.

–Moni omenapuu teki viime kesänä myös aika heikon sadon eli puu käytti kaiken voimansa näihin tämän vuoden kukkien tekemiseen.

Hyvän sadon saamiseksi toivotaan nyt lämmintä, tyyntä ja sateetonta säätä, jotta pölyttäjät saavat tehdä työnsä rauhassa. Jos sade ja tuuli pudottavat terälehdet kukista, eivät ne enää hyönteisiä kiinnosta ja jäävät pölyttämättä.

Harvenna raakileita

Kun pienet omenanalut ovat peukalonpään kokoisia, niitä pitäisi karsia. Tosin jos kyseessä on talon kokoinen puu, silloin ei ole mitään tehtävissä, voi toivoa vain parasta, lohkaisee Kaarniemi.

Pölyttäjä omenankukassa
Kimalainen ahertaa pölyttämässä omenankukkia.Sari Ursin / Yle

Mikäli kyseessä on pieni puu, sen yhdessä kukkatertussa voi olla 1-7 raakiletta. Harvennuksessa jäljelle jätetään 2-3. Osa puista karsii raakileita myös itse. Jos raakileita on paljon ja ne kasvavat kiinni toisissaan, kasvaa myös tautiriski. Kuoriin tulee vaurioita ja muumiotauti pääsee rikkonaisesta kuoresta sisään. Lyhytkantainen omena saattaa pudota puusta, kun hedelmän kasvaessa sen kannan pituus ei enää riitä.

Muista kastella

Pieni kevätlannoitus on omenapuille aina paikallaan, mutta se tulee tehtyä monesti samalla, kun lannoitetaan nurmikkoa omenapuun alta. Elokuussa omenapuille annetaan syyslannoitus, joka auttaa talvehtimiseen ja kukkien muodostumiseen.

–Tärkeintä satoa tuottavalle puulle on kuitenkin kastelu. Jos tulee paljon satoa ja on hyvin kuivaa, omenat jäävät pieniksi, huomauttaa Kaarniemi.

omenankukkia
Heleän väriset omenankukatSari Ursin / Yle

Teppo Kaarniemen mukaan vanhat omenalajikkeet pitävät yhä pintansa osittain sen takia, että ihmiset tietävät niiden nimet.

–Sitten kun jonkin hyvän lajikkeen nimi jää enemmän ihmisten huulille, siitä tulee taas suositumpi. Kyllä siellä ne vanhat valkeat kuulaat ja punakanelit vielä hyvin pitää pintansa. Tosin muitakin vaihtoehtoja löytyy noin kolmesataa kokeilunhaluisille, vinkaa Kaarniemi.