Nokkosvohveli on kesän makuyllättäjä – kannattaa kokeilla

Alkukesä on parasta aikaa nokkosten poimimiselle. Perinteinen vohveli saa uuden elämän nokkosta lisäämällä. Palvikinkkutäyte täydentää upeita makuja. Nam!

nokkoskasvit
Eeva-Maija Laurila ja nokkoslettu
Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila ja nokkosvohveli palvikinkkutäytteellä. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Nokkosvohvelit

3 kananmunaa

3,7 dl maitoa

Täytteessä kannattaa kokeilla myös savuporoa tai kylmäsavuhevosta

Toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila Lapin Martat ry

runsas 3 dl vehnäjauhoja

1 dl ohrajauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 tl sokeria

½ tl suolaa

8 tl ruokaöljyä (esim. rypsiöljy)

nokkosia maun mukaan

1. Kerää runsaasti nokkosia (nokkosten lehtiä, nuorista nokkosista voi käyttää myös varret). Huuhdo nokkoset (esim. lävikössä) ja keitä niitä 2-4 minuuttia pienessä vesimäärässä. Keitettyjä nokkosia kannattaa vielä pilkkoa saksilla, terävällä veitsellä tai vihannesleikkurilla.

2. Vatkaa kananmunien rakenne rikki.

3. Vatkaa jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola maidon joukkoon. Lisää kananmunat. Sekoita hyvin.

4. Lisää öljy ja sekoita.

5. Sekoita nokkoset taikinaan.

7. Paista vohveleita vohveliraudalla 2-3 minuuttia.

Täyte:

5 cm pala kesäkurpitsaa

100 g palvikinkkua

3 tomaattia

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 rkl sinappia

1 tl jauhettua paprikaa

mustapippuria

1 dl raejuustoa

persiljaa

Kuutioi kinkku ja kesäkurpitsa ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon ja mausta paprikalla, sinapilla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon raejuusto ja hienonnettu persilja.

Ohje: Toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila Lapin Martat ry