Pilven näköinen huume oli viedä nuorisojoukon hengen – "Tämä ei ole mitään höperöheinää"

Synteettinen kannabis, Spice, on hengenvaarallinen huume, joka näyttää marihuanalta.

Kotimaa
Marisätkän tekoa.
Daniel Karmann / EPA

Mikkelissä liikkuu nuorten keskuudessa synteettistä kannabista. Spice-nimellä tunnettu huume on aiheuttanut hengenvaaran jo muutamille mikkeliläisille nuorille. Iso nuorisojoukko oli käyttänyt Spice-huumetta maanantaina päätyen hengenvaarallisessa tilassa keskussairaalan ensiapuun. Joukossa oli myös alaikäisiä.

Synteettinen kannabis on petollinen aine, sillä vaikka se muistuttaa erehdyttävästi niin ulkonäöltään kuin nimeltäänkin marihuanaa, tosi asiassa kyseessä on niin sanottu kova huume.

– Tämä ei ole mitään höperöheinää. Spicea voidaan pitää vaarallisena huumeena. Myös käyttäjäkommenttien perusteella sitä pidetään huonona vaihtoehtona kokeillakaan, konstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisilaitokselta Mikkelistä kertoo.

Spice voi aiheuttaa esimerkiksi vapinaa, huonovointisuutta ja aggressiivisuutta, mutta myös psykooseja. Mikkelin keskussairaalan päivystyksen ylilääkäri Tuija Kallio kertoo, ettei ensiavussa voida tietää, millaisen aineen kanssa ollaan tekemisissä.

– Meillä ei ole mitään keinoa selvittää, mitä henkilö on käyttänyt. Näin ollen voimme käyttää apuna vain yleisiä, elämää ylläpitäviä hoitokeinoja.

– Huumeiden ollessa kyseessä ei voi koskaan tietää mitä saa. Erilaisista aineista voi hyvin nopeasti seurata esimerkiksi tajuttomuus, jonka jälkeen itsellä ei ole enää mitään hallintaa tilanteeseen. Jos tulee esimerkiksi hengitysvaikeuksia, voi henki lähteä muutamassa minuutissa, Kallio sanoo.

Synteettisen kannabiksen kohdalla oman riskinsä tuo se, että sen voi sekoittaa helposti marihuanaan.

– Varmasti siitä erehdytään ja poltellaan tupakan purujen seassa ja näin. Yrityksen ja erehdyksen riski on kova ja seuraukset ovat pahat, Reinikainen toteaa.