1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Johanna Korhonen tyytyväinen KKO:n työsyrjintäratkaisuun – "Voiko näin voimaperäisen tuomion saanut henkilö jatkaa toimitusjohtajana?"

Korhosen mukaan KKO.n päätös linjaa tulevaisuudessa esimerkiksi sitä, millaisia asioita työhaastattelussa on hakijasta sopivaa kysyä. Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne ei halunnut kommentoida asiaa Yle Uutisille.

Kuva: YLE

Toimittaja Johanna Korhosen mukaan korkeimman oikeuden tänään antama päätös on merkittävä, koska siinä on ensimmäistä kertaa viety korkeimpaan oikeuteen asti syrjintä, joka perustuu seksuaaliseen suuntautumiseen ja puolison poliittiseen toimintaan.

Korhonen piti myönteisenä, että KKO otti ratkaisussaan huomioon myös puolison poliittisen toiminnan. Hovioikeus ei sitä tehnyt.

– Nyt on saatu ennakkotapaus, jota kaikkien on kaikkialla noudatettava. Korhosen mukaan Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen saamalla tuomiolla on merkitystä monien ihmisten kannalta.

Päätös linjaa hänen mukaansa tulevaisuudessa myös esimerkiksi sitä, mitä asioita työhaastattelussa on hakijasta sopivaa pyrkiä selvittämään. Tällä päätöksellä on tullut selväksi, että hakijan mahdollisen puolison sukupuoli ei ole sellainen asia, jota sopii millään tavalla urkkia tai ottaa esiin tai pyrkiä selvittelemään saati antaa vaikuttaa rekrytointipäätökseen, hän sanoo.

Toinen asia on Korhosen mukaan se, että henkilön puolison tekemiset, esimerkiksi suunnitelmat osallistua kuntavaaleihin – kuten hänen omassa tapauksessaan – eivät myöskään saa vaikuttaa rekrytointiin. Sen tyyppisiä asioita ei saa työpaikkahaastattelussa edes kysellä, hän sanoo.

Korkein oikeus ei määrännyt tapauksesta Korhoselle vahingonkorvauksia, koska asia ratkaistiin siltä osin aiemmassa sopimusoikeudellisessa oikeudenkäynnissä. Nyt annettu ratkaisu koski sitä, oliko tapauksen yhteydessä syyllistytty rikokseen.

Korhosen mukaan oikeuskäsittelyssä meni monta vuotta, mutta lopputulos on erinomainen. 

– Olen iloinen kuin lintu, hän kuvailee tunnelmiaan.

Korhosen mielestä nyt on mielenkiintoista nähdä, johtaako korkeimman oikeuden päätös johonkin.

– Toivon että tämä johtaa suomalaisen työelämän käytäntöjen kohentumiseen. Tietenkin Alma Median osakkeenomistajat saattavat olla kiinnostuneita siitä, voiko näin voimaperäisen tuomion saanut henkilö jatkaa toimitusjohtajana. Se on Alma Median osakkeenomistajien asia, toteaa Korhonen.

Kai Telanne ei halunnut kommentoida asiaa Yle Uutisille.