Itkunauru, musta kuu ja sydän – emojit paljastavat eroja suomalaisten ja ruotsalaisten välillä

Muihin kielialueisiin verrattuna suomalaiset suosivat viesteissään mustaa kuuta. Romantiikkaa ja suukottelua esiintyy suomenkielisissä viesteissä naapureita vähemmän.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Brittiläisen teknologiayhtiö SwiftKeyn selvitys (siirryt toiseen palveluun) paljastaa pohjoismaalaisten välillä eroja emojien eli kuvamerkkien käytössä.

Suomessa eniten käytetty emoji on itkunauru, Norjassa tavanomainen hymynaama. Ruotsissa ja Tanskassa eniten käytetty kuvamerkki taas on perinteinen punainen sydän.

Yksi suomenkielisestä viestittelystä esille nousevista emojista on musta kuu, jota käytetään täällä muihin kielialueisiin verrattuna kahdeksan kertaa yleisemmin.

Suomessa yleisiä, mutta muualla harvemmin käytettyjä merkkejä ovat myös lumiukko- sekä apina-emojit.

Ruotsinkielisissä viesteissä eniten yliedustettuina muihin kieliin verrattuna on kahta vaaleanpunaista sydäntä kuvaava emoji, jota käytetään yli kaksi kertaa keskimääräistä yleisemmin.

Erityisesti esille nousee kuitenkin leipä-emoji, jota ruotsinkielisissä viesteissä vilisee selvästi muita kieliä enemmän.

Suomenkielisissä viesteissä ei suukotella

Jäyhät suomalaiset sen sijaan käyttävät naapureitaan vähemmän lemmekkäitä romanssi-kategorian kuvamerkkejä. Muihin kieliin verrattuna suomalaiset käyttävät selvästi vähemmän esimerkiksi suukko- ja pusuhuulet-emojia.

Pohjoisnavalla asuvat tanskan-, norjan- ja ruotsinkieliset ihmiset käyttävät joulupukki-emojia enemmän kuin minkään muun kielen puhujat.

SwiftKeyin emoji-raportti

Tosin myös norjalaiset näppäävät viesteihinsä keskimääräistä harvemmin romanssi-kategorian kuvamerkkejä.

Tanskassa muita kielialueita merkittävästi vähemmän käytetyt kategoriat ovat ruumiinosat ja hyönteiset.

Joulupukin kotimaa kaihtaa joulupukki-emojia?

Raportissa nostetaan erityisen huomionarvoisena esille myös se, että suomalaiset käyttävät viesteissään selvästi naapureitaan vähemmän joulupukki-emojia.

– Pohjoisnavalla asuvat tanskan-, norjan- ja ruotsinkieliset ihmiset käyttävät joulupukki-emojia enemmän kuin minkään muun kielen puhujat. Kiinnostavaa kyllä, Suomessa se on vähemmän käytetty, vaikka eräs suomalainen kaupunki on jopa julistautunut Joulupukin syntymäkaupungiksi, raportissa todetaan.

Kesäkuun alussa julkistettu raportti on toinen osa emojien käyttöä selvittäneestä tutkimuksesta. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin suurempia kielialueita, kuten englantia ja espanjaa.