Suomen Pankin pääjohtaja Liikanen mukana palkkatalkoissa

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen aikoo olla mukana hyväpalkkaisten johtajien palkanalennustalkoissa ja pudottaa palkkaansa tällä hallituskaudella viisi prosenttia. Vastaava alennussopimus oli käytössä jo edellisellä hallituskaudella. Suomen junnaavan talouskasvun vauhdittamiseen tarvitaan nyt kaikkien keinojen käyttöönottoa, todetaan Suomen Pankista.

talous
Erkki Liikanen
Erkki LiikanenYle

Suomen Pankin ennusteen mukaan Suomessa kasvu käynnistyy hitaammin kuin muualla euroalueella.

Suomen talouden ongelmat eivät ole pääjohtaja Erkki Liikasen mukaan suhdanneluonteisia vaan suurelta osin rakenteellisia. Kansainvälisen talouden heikkouden lisäksi Suomen talouden kasvua ovat vaimentaneet teollisuuden rakennemuutos Nokian vetämänä, työikäisen väestön määrän supistuminen, kustannuskilpailukyvyn heikkeneminen ja Venäjän talouden vaikeudet.

Suunnitellut rakennemuutokset on siis Suomen Pankin mukaan toteutettava. Lisäksi tarvitaan julkisen talouden sopeutustoimia ja nykyistä parempaa kustannuskilpailukykyä eli mm. palkkamalttia.

- Syksyn 2013 maltillinen palkkaratkaisu pysäytti kustannuskilpailukyvyn heikkenemisen. Aiempia menetyksiä ei silti ole vielä kurottu umpeen, kun palkkojen nousu on keskimäärin hidasta myös kauppakumppanimaissa. Palkkamalttia tarvitaan edelleen, ja sen lisäksi tarvitaan muitakin toimia kustannuskilpailukyvyn palauttamiseksi”, sanoi pääjohtaja Liikanen Euro & talous -julkaisun tiedotustilaisuudessa.

Viiden prosentin palkka-ale

Pääjohtaja aikoo kantaa kortensa kekoon alentamalla omaa palkkaansa. EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta on vedonnut yritysjohtajiin, jotta nämä alentaisivat palkkojaan ja lahjoittaisivat rahaa hyväntekeväisyyteen yhteiskuntasopimuksen edesauttamiseksi. Varakkaiden palkkamalttia ehti jo aiemmin toivoa mm. pääministeri Juha Sipilä.

- Ymmärrän pääministerin huolen, että kun tehdään vaikeita päätöksiä taloudessa, niin ne täytyisi tehdä niin, että ne koskee kaikkia, ja tämä on yksi mahdollisuus. En näe mitään pahaa siinä, jos hyvätuloiset käyttävät rahojaan hyviin tarkoituksiin. Kyllä se on plus-merkkinen asia, Liikanen sanoo.

Pääjohtajan lisäksi alennus koskee muitakin johtajia.

- Me olemme omalta osaltamme tehneet viime eduskuntakaudella tällaisen viiden prosentin sopimuksen, ja olemme valmiita siihen uudelleen, ja varmaan niin tehdäänkin, mutta emme halua tehdä siitä sen enempää numeroa, Liikanen jatkaa.

Suomen talouskasvu nollatasolla

Ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna vielä hyvin hitaasti eli vain 0,2 %. Suomi ei pääse seuraavinakaan vuosina muun euroalueen kasvuvauhtiin. Vuonna 2016 kasvu on 1,2 %, ja vuonna 2017 se on 1,3 %. Talouskasvu voi jäädä tätäkin heikommaksi, jos maailmantalous koheneekin odotettua hitaammin.