Fazer satsaa kauran jalostukseen. Yhtiö ottaa Lahden kauramyllyllä käyttöön tekniikkaa, jonka avulla voidaan erottaa kaurasta uusia terveyttä edistäviä aineita kuten beetaglukaania, kauraproteiinia ja kauraöljyä.
Fazer on saanut VTT:ltä patentoidun valmistusteknologian käyttöönsä yksinoikeudella, yhtiö kertoo tiedotteessaan.
Fazer on investoinut Lahteen uuden tuotantolinjan, jonka kuivaprosessissa erotetaan ja rikastetaan kauran arvokkaita ainesosia.
Yhtiö sijoittaa jalostukseen, koska se arvioi kauran elintarvikekäytön kasvavan tulevaisuudessa nopeasti.
Aineita myös kosmetiikkaan
Kaurasta saatavia aineita on on käytetty jo pitkään myös kosmetiikassa. Kauran sisältämä betaglukaani tunnetaan ihoa kosteuttavana ainesosana. Uuden menetelmän kautta siitä tulee yksi lahtelaismyllyn vientituotteista.
– Parhaimmillaan päädytään siihen, että Pariisissa sivellään iholle suomalaista kauraa, Fazer Myllyn tutkimus- ja kehityspäällikkö Markku Mikola hymähtää.
Uuden kauramyllyn Fazer otti käyttöön Lahdessa kaksi vuotta sitten.