Omituinen asuntomurtosarja – eteläamerikkalaiset murtautuivat Kaukoidästä kotoisin olevien koteihin

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on selvittänyt erikoista asuntomurtosarjaa, jossa varkaat keskittyivät Kaukoidästä kotoisin olevien koteihin. Asuntomurtoja on tehty Uudellamaalla Raaseporissa ja Lohjalla, mutta myös Raumalla, Turussa ja Forssassa.

Kotimaa
Asunto, jonne on murtauduttu ulko-oven kautta.
Länsi-Uudenmaan poliisi

Vyyhti alkoi purkautua keväällä, kun Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen tutkijat alkoivat selvittää asuntomurtoja Raaseporin keskustan alueella olevaan rivitaloon ja Lohjan kerrostalohuoneistoon. Molemmissa asunnoissa asukkaat olivat kotoisin samasta Kaukoidän maasta.

Asuntomurtojen valtakunnallisessa tarkastelussa kävi ilmi, että vastaavia asuntomurtoja oli tehty myös muualla Suomessa. Varkaat olivat vierailleet Kaukoidän maista saapuneiden kodeissa Raumalla, Turussa, Forssassa, Salossa, Akaalta ja Nurmijärveltä.

Poliisin teknisessä tutkimuksessa saatiin näyttöä, että rikoksiin epäillyt olisivat mahdollisesti kotoisin Etelä-Amerikasta. Poliisi pidätti Vantaalla kaksi ihmistä kesken asuntomurron yleisön vihjeiden perusteella.

Mies on esitutkinnassa myöntänyt tehneensä yhteensä 12 asuntoihin kohdistunutta törkeää varkautta sekä yhden törkeän varkauden yrityksen. Naista ei epäillä Vantaan lisäksi muista asuntomurroista, vaan miehellä on ollut aikaisemmissa rikoksissa mukana toinen rikoskumppani. Rikoskumppanin henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole vielä tavoitettu.

Kassakaappi johon on murtauduttu.
Nurmijärvellä varkaat mursivat myös kassakaapin.Länsi-Uusimaan poliisi

Vangittu mies on kertonut poliisille, että Kaukoidän maista kotoisin olevien asuntoihin murtauduttiin, koska heidät oli helppo tunnistaa kantasuomalaisista. Toinen mies suoritti murtopuuhia ja toinen päivysti, jos asukas oli tulossa kotiin.

Varkaat ovat saaneet Kaukoidästä taustan omaavien henkilöiden osoitteita erilaisista Internetin hakupalveluista.

Anastetun omaisuuden arvo on yhteensä yli 120 000 euroa. Raaseporin yhdestä asunnosta varastettiin kassakaapista arvokkaita kelloja sekä käteistä rahaa yli 10 000 euroa. Asunnoista yhdeksän on ollut kerrostaloja, kolme rivitalohuoneistoja ja yksi omakotitalo.

Jutun tutkinta on edelleen kesken. Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii asiaa.