1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vääntö "mustasta listasta" alkoi – irtisanottu mies vaatii kaupungilta satojen tuhansien korvauksia

Asko Kervinen on taistellut Kotkan kaupunkia vastaan vuosien ajan. Nyt hän vaatii vahingonkorvauksia muun muassa yksityisyydensuojan rikkomisesta. Museomestarina työskennellyt Kervinen irtisanottiin vuonna 2004.

Kotkan kaupungilta irtisanottu Asko Kervinen vaatii vahingonkorvauksia muun muassa yksityisyydensuojan rikkomisesta. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle

Entisen museomestarin vahingonkorvausoikeudenkäynti Kotkan kaupunkia vastaan alkoi keskiviikkona suullisella valmisteluistunnolla Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Asko Kervinen vaatii kaupungilta, kaupunginjohtaja Henry Lindelöfiltä sekä kaupunginsihteeri Raino Hassiselta noin 300 000 euron vahingonkorvauksia.

Kervinen vaatii korvauksia terveystietojensa väärinkäytöstä, yksityisyydensuojan rikkomisesta ja siitä, että hänen asiakirjapyyntöihinsä ei ole vastattu.

Kiistan juuret ovat Kervisen irtisanomisessa kaupungin palveluksesta syksyllä 2004. Kervinen riitautti potkut, mutta hävisi oikeudenkäynnin. Tämän jälkeen hän on taistellut kaupunkia vastaan vuosien ajan niin sanotusta "mustasta listasta", johon on koottu Kervisen töihin liittyviä laiminlyöntejä 90-luvun alusta lähtien. Kervinen on vaatinut kaupunkia hävittämään laittoman listan, jota hänen mielestään edelleen käytetään häntä vastaan. Kervisen mukaan listaan on koottu epäasiallisesti tietoja hänen terveydentilastaan ja merkinnät töiden laiminlyönneistä ovat perusteettomia.

Kotkan kaupunginlakimies Marianna Ruonala kertoi oikeudessa, että kyseinen asiakirja on arkistossa eikä kaupunki sinänsä käytä sitä enää mitenkään. Merkintöjä Kervisestä oli tehnyt museotoimenjohtaja. Hajanaiset muistiinpanot koottiin yhteen vuonna 2004, kun työsuojelupiiri kartoitti museon työilmapiiriin liittyviä ongelmia. Kervinen sai listan haltuunsa vasta hallinto-oikeuden päätöksellä.

Valmisteluistunnossa kaupungin, kaupunginjohtajan ja kaupunginsihteerin asianajajat kiistivät Kervisen vaatimukset. Heidän mielestään kanteessa ei oltu yksilöity vaatimuksia selkeästi ja ilman kunnollisia perusteluja. Vastaajien mielestä kanne olisi jätettävä tutkimatta.