1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helteestä ei tietoa – Loppukesäksi ennustetaan sateita

Heinä-, elo- ja syyskuun säästä näyttää tulevan hieman keskimääräistä sateisempi, Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus kertoo. Keskiviikkona julkaistu ennuste ei ole täysin aukoton.

Kuva: Niko Rönkkö / Yle

Kesäkuussa sää on ollut viileää. Heinä-, elo- ja syyskuuksi näyttää olevan turha odottaa kuivaa ja kuumaa säätä – kuten esimerkiksi vuonna 2010. (siirryt toiseen palveluun)

– 40–50 prosentin todennäköisyydellä jaksosta on tulossa hieman keskimääräistä sateisempi, meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Niinimäki perustaa tietonsa Isossa-Britanniassa sijaitsevan Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n (siirryt toiseen palveluun)kuukausi- ja vuodenaikaennusteeseen, jota Ilmatieteen laitos tilaa. Keskus laatii ennusteensa todennäköisyyslaskelmista.

Heinä-, elo- ja syyskuun lämpötiloissa ei ole odotettavissa yllätyksiä, Niinimäki lisää.

– 40–50 prosentin todennäköisyydellä tulossa on tavanomaisia lämpötiloja.

Tavanomaisilla lämpötiloilla meteorologi Niinimäki viittaa koko vuorokauden keskilämpötiloihin, joka on esimerkiksi Helsingissä heinäkuussa +17,8 ja Rovaniemellä +15,2 astetta. Lukemat on puristettu esiin Ilmatieteen laitoksen vuosien 1981–2010 tilastoista.

Juhannusviikosta tavanomaista koleampi

Meteorologi Niinimäki huomauttaa, että ennuste ja toteutunut ennuste ovat eri asia: Jo kuukauden sääennusteissa on paljon epävarmuustekijöitä.

– Kaksi ensimmäistä viikkoa ennusteissa ovat hyviä, mutta kolmos- ja nelosviikoista ei kannata tehdä lopullisia johtopäätöksiä.

ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan kuluvasta ja juhannusviikosta olisi tulossa 1–3 astetta keskimääräistä koleampaa. Poikkeuksina ovat Itä-Lappi, Itäraja ja idästä etelään rajautuvat alue, joissa on vain hieman tavanomaista koleampaa. Juhannuksen jälkeinen viikko ja kuun vaihde näyttävät tuovan "keskimääräistä" kesäsäätä.

– Ei näytä olevan poikkeamaan kumpaankaan suuntaa, mutta tämä voi olla sitä, että säätä ei pysytytä oikein ennustamaan, Niinimäki sanoo.