Älä houkuttele murtovarasta kotiisi, leikkaa edes nurmikko

Poliisin mukaan alkuvuosi on ollut asuntomurroissa jälleen erittäin vilkasta aikaa, ja kesän lomakausi on perinteiseen tapaan tiivistänyt rosvojen tahtia.

Kotimaa
Avonainen ulko-ovi.
Lauri Autere / Yle

Asuntomurtoja on kirjattu tammi–huhtikuussa 730 kappaletta, mikä on lähes täsmälleen sama määrä kuin viime vuonna.

– Alueellisia eroja toki löytyy. Esimerkiksi Helsingissä ja Itä-Suomessa asuntomurrot ovat lisääntyneet alkuvuonna selvästi, kun taas Länsi-Uudellamaalla ja Hämeessä määrissä on ollut jonkin verran laskua. Kodin suojaukseen ja omaisuuden merkitsemiseen kannattaa siis kiinnittää huomiota, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen muistuttaa poliisihallituksen tiedotteessa.

Viime vuonna poliisi kirjasi lähes 2 700 asuntomurtoilmoitusta, lukumäärään eivät sisälly asumattomiin asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin tehdyt murrot.

Poliisilla on jatkuvasti tutkinnassa useita laajoja asuntomurtosarjoja, joiden selvittelyn yhteydessä on saatu poliisin haltuun huomattavia määriä anastetuksi epäiltyä omaisuutta. Reen toteaa ongelmana olevan sen, ettei ihmisillä ole tarkkoja tunnistetietoja tai valokuvia tavaroistaan. Poliisin on erittäin vaikea yksilöidä, mistä rosvolta löydetty omaisuus on peräisin.

Ovet ja ikkunat kannattaa lukita

Keinoja asuntomurron ennalta estämiseen löytyy. Asunto kannattaa pitää asutun näköisenä myös lomien aikana ja kannattaa harkita, kuinka avoimesti kertoo lomasuunnitelmistaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Naapurin voi pyytää leikkaamaan nurmikon, sekä hakemaan postit.

– Asuntomurtoja voidaan yrittää ehkäistä parantamalla asunnon lukitusta esimerkiksi varmuuslukolla. Asuntojen ovet ja ikkunat tulisi myös pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista. Esimerkiksi viime kesänä ilmeni jonkin verran tapauksia, joissa rosvo vieraili talossa keskellä päivää lukitsemattoman etuoven kautta asukkaiden ollessa takapihalla, Reen kertoo.

Hyvä lisäturva on ilmoittaminen näkyvästi, jos kiinteistössä on liiketunnistimella varustettuja ulkovalaisimia tai erilaisia hälytinjärjestelmiä. Tämä saa varkaan usein vaihtamaan kohdetta.