1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arkkitehtiopiskelijan rakentama minitalo valmistui – video

Olli Enne on kaavaillut asuntokonseptistaan ainakin osaratkaisua pääkaupunkiseudun asuntopulaan.

Puutarhaan nousi omakotitaloyksiö

Helsinkiläisen arkkitehtiopiskelijan Olli Enteen diplomityö Vantaan Korsossa on valmis. Noin 50 neliön kokoinen minitalo komeilee 660 neliön tontilla, jonne nousee aikanaan toinenkin minikaksio.

Enne asuu rakentamassaan talossa yhdessä tyttöystävänsä kanssa. Hän aloitti erikoisen projektinsa keväällä 2014 ja valmista koitti tänä keväänä. Projekti herätti rakentamisaikanaan runsaasti huomiota niin ohikulkijoissa kuin mediassakin.

Enteen talo muodostuu neljästä elementistä. Tehokkaiden tilaratkaisujen lisäksi rakennuksen koko, materiaalit ja täydennysrakentamisikonsepti tekevät siitä ekologisen asumisvaihtoehdon. Esimerkiksi talon katto on päällystetty typen oksideja neutralisoivalla huovalla.

Enne on kaavaillut omasta konseptistaan ainakin osaratkaisua pääkaupunkiseudun asuntopulaan. Hänen mukaansa poliitikot ovat jo näyttäneet vihreää valoa entistä pienempien asuntojen rakemisen edistämiseksi.

– Ainakin hallitusohjelmaa oli kirjattu, että pienten rakennusten mahdollistaminen ja helpottaminen on yksi teema. Toivonkin, että tällaisten asuntojen kohdalla byrokratiaa karsittaisiin, Enne sanoo.

Enteen ratkaisu on yksi osa loputtomassa ketjussa, jolla pyritään etsimään ratkaisuja Helsingin seudun asuntojen puutteeseen.

Myös Sato esitteli omia miniasuntojaan tällä viikolla. Kokoa niillä on huomattavasti vähemmän kuin Enteen omakotitalolla. Vantaan Martinlaaksoon suunnitelluilla asunnoilla olisi kokoa vain runsaat 15 neliötä.