1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Antti muuntautui Kekkoseksi – rooli kesäteatterissa on mieluisa

Teatteri Eurooppa Neljän näytelmä Kekkosesta on poliittinen satiiri, jossa ei mollata ketään. Pääosan esittäjä Antti Niskanen on roolistaan enemmän kuin innoissaan: "Mahtavaa päästä tekemään tätä roolia".

Antti Niskanen esitää päähenkilöä Teatteri Eurooppa Neljän Kekkosnäytelmässä. Kuva: Marja Roiha / Yle

Harrastajanäyttelijä Antti Niskasen pää ajettiin kaljuksi. Antti esittää pääosaa Teatteri Eurooppa Neljän Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen – näytelmässä Laajavuoren kesäteatterissa.

– Vähän näitä hiuksia mulla oli ennestäänkin. Laitan tyynyn täytteeksi nämä haivenet, niin nukun paremmin, virnuili Niskanen kun tukkaa leikattiin.

Niskanen sivelee paljasta päälakeaan. Hänellä on kekkoslasit päässään ja ajanmukainen puku päällä.

– Ulkoinen muuntautuminen on nyt suoritettu.

Kekkosen roolia varten Antti Niskanen on näytelmän käsikirjoituksen lukemisen lisäksi katsellut muun muassa Ylen Elävän Arkiston tallenteita Urho Kekkosesta.

– Olen lukenut myös kirjoja, joissa läheiset kertovat, minkälainen UKK oli, kuvailee Niskanen.

Vuonna 1967 syntyneellä Antti Niskasella on myös omia muistikuvia Kekkosesta.

– Kekkonen oli synonyymi Presidentille. Muistan myös, että sain Presidentinkansliasta kirjeen, jossa oli Kekkosen allekirjoitus. Olin voittanut ala-asteella kirjoituskilpailun, ja presidentin kirje liittyi siihen.

Into piukeana kesäteatterin lavalle

Teatterikuraattorina Jyväskylän kaupunginteatterissa toimivalla Antti Niskasella on kymmenen vuoden tauko edellisestä roolistaan kesäteatterissa.

– Älyttömän kiva tulla kesäteatteriin ja älyttömän kiva pitkästä aikaa näytellä.

Edellinen varsinainen rooli oli myös Teatteri Eurooppa Neljässä kymmenen vuotta sitten.

– Edellisestä varsinaisesta roolista on viisi vuotta kaupunginteatterissa. Toki nämä tulee olemaan tiukat viikot ennen ensi-iltaa, mutta en epäile etteikö saataisi näytelmää kasaan.

Niskasen 17-vuotias tytär oli innoissaan isänsä roolista.

– Sitten kysyin, mistä Kekkonen muistetaan, niin tytär kiljui: "Herran jestas!"

Niskanen astuu mielellään Kekkosen rooliin, sillä hän pitää näytelmän käsikirjoituksesta.

– Teksti on hyvin kirjoitettu. Näytelmä on poliittinen satiiri, eikä siinä mollata ketään. Lähden mielelläni katsomaan, mitä se pitää sisällään. Omia ajatuksia on tullut, mutta tässä porukassa tehdään ja katsotaan, minkälainen näytelmästä tulee.

"Kekkonen oli jämäkkä presidentti"

Kysyttäessä satunnaisesti kahdelta, 1950-luvulla syntyneeltä naiselta muistoja presidentti Kekkosesta, alkaa tarina ryöpytä.

– Minun lapsuudessani presidentti oli aina Kekkonen. Hän oli jämäkkä mies, suoraselkäinen, kova kalastamaan ja kova hiihtämään, kertoo vuonna -57 syntynyt jyväskyläläisnainen.

– Kekkonen edusti pysyvyyttä. Ehkä julkisuudesta muistan Kekkosen Moskovan matkat: suhde Venäjään oli tuolloin tärkeä. Hän harrasti diplomatiaa Neuvostoliiton kanssa, että rauha säilyisi.

– Kekkonen osasi tarjota votkaa oikeassa paikassa, mutta hoiti kuitenkin hommansa, naiset muistelevat nauraen.