Jäynät jäävät mieleen kesätöistä: "Haepa poika pari ämpäriä nestekaasua"

Kesätyöntekijöiden kustannuksella pilaileminen nousi monella päälimmäiseksi mieleen, kun Yle Satakunta keräsi muistoja kesätöistä. Kertomusten perusteella kesäväkeä on esimerkiksi uunotettu hakemaan putkitongen nokkarasvaa tai ämpärillä kaasua.

Kuva: Marjukka Talvitie

Tuhannet nuoret paiskivat parhaillaan töitä kesätyöpaikoissaan. Paitsi rahaa, kesätöistä kertyy arvokasta kokemusta, mutta myös paljon muistoja. Uudessa ympäristössä sattuu kommelluksia, jotka ainakin jälikäteen kirvoittavat monet hyvät naurut.

Yle Satakunta keräsi muistoja kesätöistä. Monelle nousivat ensimmäisenä mieleen vakituisten kesäniiloille tekemät jäynät. 

60-luvulla ensimmäinen kesätyöpaikkani oli Keikyässä Finnish Chemicalsin tehtaalla. Vanhin duunareista katsoi minua silmiin ja sanoi: käyppäs Marttila hakemassa varastolta putkitongen nokkarasvaa, niin saadaan tämä homma hoidettua. Ja voi sitä naurua, kun asiallisesti tiedustelin varastonhoitajalta: "Saisinko putkitongen nokkarasvaa..."

Samanhenkisen jäynän kohteeksi joutuivat myös messikalle ja metalliyrityksen juoksupoika.

Messikallena ollessani puosu sanoi, että menehän Kalle hakemaan tujulta vakumia. Stuertti oli heti hajulla ja antoi minulle paperiarkilla peitetyn tyhjän astian ja evästi vielä, että vie varovasti nyt sitten, ettei läiky matkalla.

Ensimmäinen työpaikka oli metallifirmassa ns juoksupoikana. Vanhemmat sorvarit pisti heti meikäpoikaa 6-0. Löivät kaksi muovisankoa käteen ja pyysivät että hakisin pari ämpäriä irtonaista nestekaasua...No kostoksi olin firmassa 55 vuotta..

Myös poikkeuksellinen työympäristö on jäänyt mieleen. Toiset ovat paiskineet hommia toppatakki päällä sianpäiden kanssa, toiset hankkineet hyvän rusketuksen auringon paahteessa.

Satakunnan osuusteurastamolla (SOT) joskus v.1972 . Teurastamon yläkerrassa oli pakastamo,pakkasta kunnolla, ulkona lämpöaalto. Talvitamineissa pinoamassa halkaistuja sianpäitä. Halkaistu sianpää on semmonen kartiokas ja joutu vähän kattomaan,ettei kasa kaatunu.

Nimimerkilillä4 litraa vettä päivässä työolosuhteet olivat aivan päinvastaiset.

**Keskikoulu aikaan, joskus seitkytluvun puolivälissä olin istuttamassa taimia kesät ja yhtenä kesänä eka paikka oli iso juuri kulotettu laakso jossa ei tullut yhtään mutta aurinko kyllä paistoi viikkokaupalla ja kun noen kanssa ruskettui oltiin todella ruskeita jo juhannuksena. **

Kesätöitä tarjosivat myös vuoden 1952 olympialaiset, mutta matka pääkaupunkiseudulle saattoi viedä voimat.

Olin kesätöissä Helsingin olympialaisvuonna 1952 vanhempieni ja muutaman sukulaisen kanssa Olympialaisten avajaisissa.Reissu taisi olla rasittava, koska nukahdin työpaikalle. Aikuiset työkaverini herättelivät minua unesta, koska "juoksupojalle" tuli työtehtävä, heitä hieman nauratti nukahtamiseni.