Kesätyönä mainostoimiston pomoksi

Kesäyrittäjyys voi olla nuorelle mahdollisuus kokeilla omaa osaamistaan. 19-vuotias Niilo Kämäräinen lähti kesäyrittäjäksi kokeillakseen haaveammattiaan.

Kotimaa
Niilo Kämäräinen työskentelee tietokoneella.
Mirko Siikaluoma / Yle

19-vuotias Niilo Kämäräinen perusti kesätyökseen mainostoimiston. Aiempina kesinä Kämäräinen on työskennellyt muun muassa muuttotyöntekijänä ja siivoojana, mutta tänä keväänä työnhaku ei tärpännyt. Juuri lukiosta valmistunut Niilo kuuli koulunsa opinto-ohjaajalta OuluES-yhdistyksen Kesäyrittäjä-projektista ja päätti lähteä toteuttamaan itseään.

– Kesäyrittäjyys oli alusta alkaen ajatuksena todella kiinnostava, vaikkakin mietitytti onnistuuko se, mitä se vaatii ja kuinka vaikeaa se tulee olemaan, Kämäräinen kuvailee hyppäämistään projektin kelkkaan.

Epäilyksistään huolimatta Kämäräinen on nyt toiminut kesäyrittäjänä jo parin viikon ajan. Ennen itse työhön ryhtymistä projektilaiset osallistuivat yrittäjyydestä kertoville luennoille, joilla käsiteltiin myynnin ja markkinoinnin lisäksi esimerkiksi yrittäjän henkisiä voimavaroja.

Jokainen kesäyritys saa alkunsa tekijöidensä omasta ideasta ja heidän osaamisensa hyödyntämisestä. Niilo Kämäräisen yrityksen idea syntyi hyvin tuskattomasti. Kuvataiteen diplomin lukiossa suorittanut Niilo Kämäräinen vastaa kuitenkin vaatimattomasti visuaalisesta lahjakkuudesta kysyttäessä.

– No, siitä lahjakkuudesta en mene täysin takuuseen. Olen ollut aina kiinnostunut teksteistä, kuvista, videosta, valokuvaamisesta ja muusta visuaalisuuteen liittyvästä. Jos nyt ajattelee todennäköisiä aloja, missä pääsee sen tyylisiä taitoja kehittämään, niin mainosalan hommat ovat ensimmäisenä listalla.

Omilla ideoilla masennusta vastaan

Oulu Entrepreneur Society -yhdistyksen toimisto Business Kitchenillä ei tuo mieleen yrityskeskusta vaan opiskelijajärjestön olohuoneen. Yhdistyksen johtamisesta vastaavat Anton Jussila ja Janne Rautiainen työskentelevät rennosti lippikset päässään. Tunnelma on kaikkea muuta kuin stressaantunut.

Olen tehnyt muun muassa logon kuntosalilaitteita valmistavalle kesäyrittäjälle. Keramiikkaa valmistavan yrittäjän mainosvideolle sävelsin itse myös musiikin.

Niilo Kämäräinen

– Kun miettii näitä Oulun nuorisotyöllisyyslukemia, niin eiväthän ne mieltä ylennä. Me pyrimme juuri taistelemaan tätä masennusta vastaan ja olemmekin positiivisesti yllättyneitä, kuinka hyviä tapauksia meille on tullut, Janne Rautiainen kertoo projektin taustasta.

Kesäyrittäjä-projektia kokeiltiin jo viime vuonna kahdeksan nuoren ryhmällä ja tänä vuonna mukaan saatiin 23 innokasta. Nuorten kesäyritykset tarjoavat muun muassa pyöränhuoltoa, parturipalveluita ja omilla kuoseilla tuotettuja tekstiilejä. OuluES pyrkii tapaamaan projektilaisia säännöllisesti. OuluES tarjoaa nuorille tärkeän tukiverkon lisäksi myös yhteiskumppaneita.

– Kierrämme vähintään kerran viikossa jokaisen yrityksen läpi kysellen kuulumiset ja yhdessä ideoiden. Nuorissa näkyy selvästi into ja halu tehdä töitä omien unelmiensa eteen ja haluamme tukea heitä kaikin keinoin, Rautiainen summaa yhdistyksen roolia kesäyrittäjien työssä.

Kesäyrittäjyydestä ponnetta unelmille

Kämäräisen unelmana on tulevaisuudessakin tehdä mainosalan töitä. Ensimmäiset askeleet tavoitteita kohti on jo otettu.

– Olen hakenut opiskelemaan visuaalista alaa ja käynyt jo pääsykokeissakin, tämä ala kiinnostaa minua. Se on kesätöiden puuttumisen ohella tärkeä syy, miksi halusin lähteä kokeilemaan kesäyrittäjyyttä. Halusin päästä näkemään, millaista on tehdä tätä työkseen.

Kämäräinen pääsee esittelemään yrityksensä ensimmäisiä työnäytteitä kannettavalta tietokoneelta. Kesäyrittäjät tekevät yhteistyötä toistensa kanssa, ja hänen mainostoimistonsa on jo auttanut useampaa projektilaista.

– Olen tehnyt muun muassa logon kuntosalilaitteita valmistavalle kesäyrittäjälle. Keramiikkaa valmistavan yrittäjän mainosvideolle sävelsin itse myös musiikin.