Liikemiesten ajatus historiallisen Porkkalan kaupungista herättää varovaista mielenkiintoa

Sanoman suuromistajan Antti Herlinin ja kahden muun liikemiehen sekä konsulttiyrityksen laatima luonnos esittää kahta eri vaihtoehtoa uuden Porkkalan kuntamalliksi. Länsi-Uudenmaan rannikolla on tehty viime vuosina lukuisia kuntaliitosselvityksiä ilman tulosta.

Kotimaa
Heikki A. Reenpää ja Antti Herlin valokuvattavana.
Yle

Heikki A. Reenpää, Antti Herlin ja MDI-konsulttiyritys avasivat torstaina näkemyksiään uudesta Porkkalan kaupungista alueen kunnanjohtajille ja -hallituksille. Sanoman suuromistaja Antti Herlin puhui tilaisuudessa lämpimästä suhteestaan Länsi-Uuteenmaahan.

– Olen asunut melkein koko ikäni Kirkkonummella muutamaa harha-askelta lukuunottamatta ja pidän kyllä koko Länsi-Uuttamaata kotiseutunani. Olen ollut monissa sellaisissa hankkeissa mukana, joissa on ollut järkeä, mutta ei tunnetta tai toisinpäin. Tässä Porkkala-ajatuksessa on mielestäni molempia.

Haastatteluja Herliniltä ei kuitenkaan herunut. Hän on mukana myös Siuntiossa sijaitsevasta Suitian linnasta parhailaan käynnissä olevassa kaupanteossa.

Kirkkonummen kunnanjohtaja valmis pohtimaan uusia ratkaisuja

Käytännössä Porkkalan toteuttamisen ratkaisee kunta, johon liitos vaikuttaisi vähiten eli Kirkkonummi. Tähän mennessä kunta ei ole ollut myötämielinen liitoksille, mutta nyt tilanne saattaa olla toinen.

– Uusia ajatuksia tarvitaan ja kuntien pitää niitä pohtia, mutta kuntarajojen tarkastus ei sinänsä tuo mitään ratkaisuja. Minusta tärkein tehtävä on se, että miten saadaan asukkaiden palvelut järjestettyä. Siihen ei kuntarajat tai ajattelutavat auta vaan se tarvitsee selkeää kuntarahoitusta ja tämä esitys ei välttämättä siihen anna vastausta, kunnanjohtaja Tarmo Aarnio miettii.

Inkoo on tähän mennessä vaalinut itsenäisyyttään

Inkoo on ollut mukana sekä Lohjan että Raaseporin kuntaliitosselvityksissä, mutta pysytellyt lopulta itsenäisenä. Inkoossa on kuitenkin voimassa valtuuston päätös, jossa todetaan kunnan olevan valmis keskustelemaan uusista yhteistyömahdollisuuksista.

– Tämä on mielenkiintoinen esitys, eikä sillä ole mitään merkitystä, että kuka sen takana on. Tämä on yksi vahva vaihtoehto, joka on ollut Inkoossa aikaisemminkin esillä. Elämme sellaisia aikoja, että asioista on keskusteltava ja olen varma siitä, että tulevaisuuden kunnissa asioita tullaan hoitamaan aivan eri tavalla kuin mitä nyt voi edes kuvitella, Inkoon kunnanjohtaja Jarl Boström toteaa.

Siuntion valtuuston puheenjohtaja odottaisi sote-ratkaisua

Siuntio on tehnyt aikanaan terveydenhuollon yhteistyötä Kirkkonummen kanssa ja ollut osa myös Porkkalan vuokra-aluetta, joten liitosajatus ei ole vieras. Siuntion kunnanvaltuuston puheenjohtaja Arja Alho (sd.) ei kuitenkaan liiemmin innostu Porkkalan henkiinherättämisestä.

– Meitä ei varmastikaan kiinnosta keskustella kuntaliitoksesta ennen kuin sote-ratkaisu on selvillä, että nähdään mikä se kuntien rooli tulevaisuudessa on. Kirkkonummi on myös enemmän sinne pääkaupunkiseudun suuntaan kallellaan ja meillä on Siuntiossa selvästi länsiuusmaalaisempi ja maaseutumaisempi identiteetti, Arja Alho (sd.) puntaroi.

Inkoon, Kirkkonummen ja Siuntion yhdistäminen synnyttäisi 50 000 asukkaan kaksikielisen kaupungin.