Työtä palkatta, tähtäimessä Provinssirock

Nuoret ovat olleet innokkaasti mukana vapaaehtoistyössä Kuopion Saaristokaupungissa. Työtodistuksen lisäksi palkkiona on elämysmatka Provinssirockiin.

nuoret
Nuoret pihatöissä
Pekka Niiranen / Yle

Kuopion kaupungin nuorisopalvelu on työllistänyt joukon nuoria, jotka eivät muuten onnistuneet saamaan töitä kesäksi. Kyseessä on palkaton vapaaehtoistyö nuorten omalla asuinalueella Saaristokaupungissa.

– Nuoret saavat työtodistuksen tekemästään työstä ja työkokemusta, joilla molemmilla on merkitystä seuraavaa työpaikkaa haettaessa, uskoo nuorisonohjaaja Maiju Ruuskanen.

Bonuksena on elämysmatka Provinssirockiin Seinäjoelle, jossa majoitus on paikallisessa nuorisotalossa.

Puistotöitä ja vanhusten ulkoiluttamista

Kokeiluhankkeessa on mukana kaksitoista nuorta, jotka ovat tehneet erilaisia sisä- ja ulkotöitä toukokuusta alkaen. Nuoret ovat muun muassa täyttäneet kaupan hyllyjä ja haravoineet puistoissa.

Yksi päivä kului Aurinkopuiston hoivakodissa, jossa nuoret ulkoiluttivat vanhuksia.

– Vanhuksia on jututettu ja pidetty muistelutuokioita, Ruuskanen hymyilee.

Kesätyöt kortilla

Alaikäisten nuorten on vaikea saada kesätöitä, sillä monella ei ole töistä aiempaa kokemusta, koulutuksesta puhumattakaan.

Tämän ovat saaneet kokea myös yhdeksännelle luokalle syksyllä siirtyvä Salima Alaoui ja turvallisuusalaa ammattiopistossa opiskeleva Terhi Tiihonen. Molemmat käyttävät osan kesälomaansa vapaaehtoistyöhön.

– Ikäiseni ei saa oikeata työtä mistään, Alaoui selittää.

– Työkokemuksesta erilaisten töiden tekemisessä vapaaehtoisena on varmasti hyötyä, Tiihonen säestää.

Aikaisia herätyksiä

Tällä kertaa työkohteena on Martti Ahtisaaren koulu, jossa nuorten ohjelmassa ovat pihatyöt. Samaan aikaan kun tytöt kitkevät pensaita etupihalla, heittele joukko poikia kiviä koulun takapihalla. Heidän tehtävänään on siirtää koulun leikkikentälle kulkeutuneet ylimääräiset kivet läheiseen puron pohjalle.

Nuorten työpäivä on alkanut yhdeksältä aamulla. Se on monille kesälomalla oleville koululaisille aikainen ajankohta.

Työnantajat arvostavat

Hankkeen yhtenä yhteistyökumppanina on Lemminkäinen, joka ylläpitää elinkaarihankkeena rakentamaansa Martti Ahtisaaren koulua. Yhtiön kiinteistöpäällikkö Mika Kukkonen uskoo, että nuorten työstä saamalla todistuksella on aidosti merkitystä.

– Työnantajat arvostavat tällaista loma-ajalla osoitettua oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta, hän kiittelee.

Yritys pyrkii toisaalta omalta osaltaan vastuuttamaan nuoria pitämään kunnossa omia asuinalueitaan.

– Pidetään huolta yhteisestä omaisuudesta.