1. yle.fi
  2. Uutiset

Silakkaa ruokapöytään, mutta kirjolohena ilman dioksiinia

Maan ensimmäinen silakkaa ja kilohailia jalostava kalajauhotehdas on nousemassa Kemiönsaaren Kasnäsiin. Tehtaan on tarkoitus aloittaa koeajot jo tänä vuonna ja päästessään vauhtiin se käyttäisi 30–40 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa. Kalajauhosta valmistetaan rehua kirjolohien ruuaksi.

Kotimaan uutiset
silakoita
YLE / Olli-Pekka Salli

Vaikka lopullista valtion tukipäätöstä vielä odotellaan, niin rakennustyöt Salmonfarmin tehdasalueella ovat jo alkaneet. Kaikkiaan 6,5 miljoonan euron investoinnilla alueelle nousee maan ensimmäinen kalajauhotehdas. Sen tarkoitus on jatkossa ottaa vastaan 30–40 miljoonaa kiloa silakkaa ja kilohailia. Tämä tarkoittaa noin neljännestä koko Suomen silakkakiintiöstä. Viime vuonna suomalaista silakkaa vietiin saman verran Tanskaan sikäläisille kalajauhotehtaille.

– Itämeri on suurin voittaja. Kalat sitovat itseensä ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia, joka poistetaan ja lähetetään ongelmajätteeksi, kertoo Salmonfarmin varatoimitusjohtaja Wilhelm Liljeqvist Svenska Ylen haastattelussa.

Itämeri on suurin voittaja.

Wilhelm Liljeqvist, Salmonfarm

Silakan dioksiini siis poistetaan uuden tekniikan avulla ja kalajauho käytetään rehuna kalanviljelylaitoksilla. Aiemmin rehua on tehty Atlantin valtameren kaloista, jolloin Itämeren ravinnekuorma on kasvanut. Nyt kuormitus tulee vähenemään, kun raaka-aineena käytetään Itämeren kalaa.

– Kun kalastetaan silakkaa ja kilohailia merestä, poistuu myös typpeä ja fosforia vedestä, kertoo Wilhelm Liljeqvist.

Kalankasvattamo Selkämerellä.
Kalankasvattamo Selkämerellä.YLE/ Timo Selänne

Aiemmin Kasnäsissä on pakastettu 5–15 000 kiloa silakkaa turkistarhojen rehuksi. Nyt odotetaan syntyvän myös kymmenkunta uutta työpaikkaa kalajauhotehtaan myötä.

Silakasta kirjoloheksi

Suomalaiset syövät silakkaa vuosi vuodelta vähemmän. Kun silakasta tehdään rehua, jolla kasvatetaan muun muassa kirjolohta, niin se päätyy helpommin suomalaisten ruokapöytään.

Silkat paistetaan miedolla lämmöllä
Timo Nykyri / Yle

Samalla korvataan tyrehtynyttä vientiä Venäjälle. Itämeri-rehun uskotaan myös helpottavan kotimaista kalankasvatusta, jolle uusien tuotantolupien saaminen on pitkään ollut vaikeaa. Salmonfarmilla on yhdeksän omaa kalanviljely-yksikköä, mutta lisälupien saaminen ei ole varmaa.

– Saaristo on hieman erityisasemassa, joten emme tiedä, jos voimme itse hyötyä tästä, mutta toivomme, että muut muissa osissa maata näin voisi käydä, arvelee Liljeqvist.

Ahvenanmaalle myös tehdas?

Ahvenanmaan Kumlingeen on suunnitteilla myös oma kalajauhotehdas. Hanke on vielä alkutekijöissään, mutta Suomen ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas uskoo, että silakan markkinat muuttuvat lähivuosina. Viime vuonna silakkaa kalastettiin ennätysmäiset 131 miljoonaa kiloa (siirryt toiseen palveluun). Jordas uskoo tehdashankkeiden luoman aivan uuden markkinatilanteen hyödyttävän kalastajia.

Lue seuraavaksi