Vuosien piinan aiheuttavaan tautiin keksitty rokote tuli vihdoin suomalaistenkin ulottuville

Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama kivulias tauti, joka tuottaa vaikeaa ihottumaa ja hermokipuja. Sitä on aiemmin hoidettu kovilla lääkeannoksilla. Virusta vastaan on Yhdysvalloissa kehitetty rokote, joka helpottaa vihdoin myös suomalaisten ja samalla myös hämeenlinnalaisen Esa Korpiheteen elämää.

urheilu
Viruslääkkeet ovat olleet kova kuuri ja rasitus elimistöllekin. Lisäksi on mennyt särkylääkkeitä, sanoo rokotuksen saannista helpottunut Esa Korpihete.
Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnalainen Esa Korpihete melkein säteilee tyytyväisyyttä astuessaan sisään paikalliseen apteekkiin. Tiedossa on vihdoin lääke pitkään ja kiusalliseen vaivaan, vyöruusuun.

Aiemmin Suomesta ei ollut saatavilla vyöruusuakuriin saavaa rokotetta, mutta nyt on. Vesirokkorokotetta on ollut saatavilla toki jo 20 vuotta.

Vyöruusu on kivulias infektio, joka oireilee rakkulaisena ihottumana. Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka on jäänyt piileksimään selkäytimen läheisiin hermojuuriin vesirokon jälkeen. Vyöruusun voi saada kuka tahansa vesirokon sairastanut.

Virus hyökkää kun vastustuskyky heikkenee esimerkiksi sairauden tai stressin takia. Virus siirtyy hermoa pitkin iholle vierekkäisten hermojen alueelle.

Uusi rokote pudottaa vyöruusun riskin puoleen

Vyöruusu on etenkin ikääntyvien vaiva, joskus kuukausia kestävä ja uusiutuva. Nyt Suomeen ehtinyt rokote onkin tarkoitettu yli viisikymppisille, joiden vyöruusun ja sitä seuraavien hermokipujen riski putoaa alle puoleen.

Virus jäi elimistööni ja puhkesi noin 10 vuotta sitten vyöruusuna

Esa Korpihete

Näin Esa Korpihete apteekkireissulla omasta seuralaisestaan:

– Sairastin lapsena vesirokon vuonna 1955. Virus jäi elimistööni ja puhkesi noin 10 vuotta sitten vyöruusuna. Sairaudesta olen kärsinyt siitä asti. Virussairautta on hoidettu useaan kertaan kovilla lääkeannoksilla. Lisäksi hankala ihottuma on haitannut elämää.

– Heti kun sain tietää mahdollisuudesta saada rokote, joka estää vyöruusun uuden puhkeamisen, sanoin että tapetaan se nyt kertaheitolla.

Korpihete sai muutama vuosi sitten lääkäriltään tietää, että vyöruusuun olisi saatavissa rokote.

Apteekki tutki reseptiä viikon verran ja totesi, että amerikkalaista rokotetta ei ole vielä saatu Suomeen saakka. Sitä ei kuulemma riittänyt pienille markkinoille.

Ruotsista rokotetta olisi sen sijaan saanut.

– Olisi pitänyt lähteä sinne apteekkiin, ja ottaa terveydenhoitaja mukaan tai hankkia pistäjä sieltä. Elävän rokotteen takia kylmäketju kun ei saa hetkeäkään katkea, muistelee Esa Korpihete.

Rokotteessa on heikennettyjä vesirokkoviruksia

Suomessa rokotetta ei ole juuri osattu kysellä, koska se on uusi tuote. Jenkkirokotteessa on eläviä heikennettyjä vesirokkoviruksia. Elimistö ei sairastu, mutta saa virusta vastaan vastustuskyvyn.

Rokote maksaa jonkin verran, yli 180 euroa, eikä Kela korvaa sitä terveydenhoitomenona

Esa Korpihete

– Näin virus ei pääse puhkeamaan vyöruusuksi, selittää hämeenlinnalaisen apteekin proviisori Lauri Söderberg.

Sen sijaan viruslääkettä vyöruusuun kysytään usein.

Sairaus vaivaa etenkin ikääntyviä ihmisiä. Yli 80-vuotiailla noin puolella on jo ollut se. Samoin potilaat hakevat hermosärkyyn särkylääkettä, koska särky saattaa olla kovaakin.

– Olen tosi tyytyväinen jos nyt pääsen eroon vaivasta. Rokote maksaa jonkin verran, yli 180 euroa, eikä Kela korvaa sitä terveydenhoitomenona. Mutta jos saan viruksen nyt kuriin, en jää suremaan kumpaakaan. En vyöruusua tai tuota rahaa, miettii Esa Korpihete.