1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunginteatteri esiintyi lähes tyhjille katsomoille – taustalla ihmissuhdesotkuja, sisäilmaongelmia sekä liian taiteellinen ohjelmisto

Lappeenrannan väistyvä teatterinjohtaja jättää seuraajalleen huonossa jamassa olevan teatterin. Teatteri teki päättyneellä kaudella 130 000 euron tappiot.

kulttuuri
Lappeenrannan kaupunginteatteri
Ruotsin suurlähetystö järjestää nuorille suunnatun kulttuuritapahtuman.Yle Iida Rauhalammi

Lappeenrannan kaupunginteatterin kulunut vuosi väistyvän teatterinjohtajan Jari Juutisen ohjauksessa oli fiasko.

– Peruttuja esityksiä oli niin paljon, että niillä olisi ehkä päästy Guinnessin ennätysten kirjaan, jos olisi haluttu, Lappeenrannan kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Olli Saarela, veistelee.

Syitä teatterin katsojakatoon on useita, oli sisäilmaongelmia, liian taiteellinen ja suppea ohjelmisto sekä ihmissuhderistiriitoja, jotka ovat kantautuneet myös päättäjien korviin.

– Kyllä tiedän, mutta en ole oikea henkilö kommentoimaan näitä asioita, Saarela sanoo.

Uudella johtajalla monipuolisempi ohjelmisto

Moni miettiikin, mikseivät päättäjät viheltäneet peliä poikki aiemmin.

– Jos päättäjät lähtevät sanelemaan tai kertomaan minkälaisia esityksiä tai taidetta taidelaitoksissa tehdään, niin silloin ollaan kyllä menty hakoteille, Saarela sanoo.

Elokuussa työnsä aloittavan uusi teatterinjohtaja Timo Sokura kritisoi toukokuussa Ylelle antamassaan haastattelussa kaupungin päättäjiä juuri teatteriohjelmiston ohjeistuksesta. Sokuran mukaan kaupungin päättäjät halusivat, että uuden kaupunginteatterin avausnäytelmä olisi näyttävä musikaali. Sokura valitsi näytelmäksi Bertolt Brechtin Kolmen pennin oopperan.

– Itse en olisi heti aluksi ottanut avausnäytelmäksi näin kallista musiikkinäytelmää, vaan olisin luottanut, että katsojat tulevat teatteriin katsomaan uutta rakennusta. Olisin säästänyt musikaalin myöhemmäksi, Sokura sanoi.

Saarela sanoo, että kaupungin päättäjät päättivät vaihtaa johtajaa teatterin ongelmien selättämiseksi.

– Asia korjaantuu, olen täysin sataprosenttisen varma siitä. Uusi teatterinjohtaja Sokura on linjannut jo, minkälainen ohjelmisto tulee olemaan ja se tulee olemaan aika paljon erilaisempi kuin mitä Jari Juutisella eli monipuolinen ja luulen, että yleisö löytää tiensä takaisin teatteriin, Saarela sanoo luottavaisena.

Hallitusohjelma piiskaa myös taidelaitoksia

Uusissa hulppeissa tiloissa elokuussa työnsä aloittavan teatterinjohtajan Timo Sokuran niskaan on nyt ladattu paljon paineita. Itse hän kokee vallitsevan taloustilanteen tukalaksi.

Tuleva teatterinjohtaja kertoo, että teatterin tekeminen kaupungin tiukoissa budjettiraameissa on äärettömän hankalaa ja raskasta.

– Jos olisin ollut itse täällä aiemmin rakennusvaiheessa neuvottelemassa, niin olisin katsonut, että jostain jäisi jemmarahaa myös toimintaan eikä pelkästään seiniin.

Kulttuurilautakunnan puheenjohtajan mukaan rahaa on riittävästi.

– Kyllä siellä käsittääkseni on tekemiseen ja palkkoihin ihan riittävästi resursseja, en usko, että se näistä asioista jää kiinni.

Uusi hallitusohjelma tuo kuitenkin mustia pilviä myös taidelaitosten ylle, sillä luvassa on tuntuvia leikkauksia.

Lue seuraavaksi