1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Rehtori: Kankaanpään kuvataideopetus ei ole uhattuna

Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Juha Kämäri sanoo, että taideopetus jatkuu Kankaanpäässä. Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Jaakko Lehtonen on vaatinut opetuksen siirtämistä Poriin.

Kuva: Olli-Pekka Salli / Yle

Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Juha Kämäri vakuuttaa, että Kankaanpään taidekoulun toiminnan lakkauttaminen ei ole nousemassa uudelleen päätöslistalle.

SAMK pohti joitakin vuosia sitten Kankaanpään taideopetuksen lopettamista ja siirtämistä Poriin, mutta esityksestä luovuttiin. Nyt opiskelijakunta Sammakon hallituksen puheenjohtaja Jaakko Lehtonen (kok.) on nostanut lopettamisen uudelleen esille.

"Ei ajankohtaista"

Lehtosen mukaan taidekoulusta tulee turhia kustannuksia ja myös osa Kankaanpäässä opiskelevista haluaisi siirtoa Poriin.

– Asia ei ole millään tavalla SAMKille ajankohtainen. Kankaanpään taidekoulun lopettamisesta ei ole minkäänlaista suunnitelmaa eikä näköpiirissä ole minkäänlaista tarvetta tällaiseen pohdintaan, SAMKin rehtori Juha Kämäri sanoo.

Kuvataideopetus on aina hieman kalliimpaa kuin keskimääräinen koulutus.

Rehtori Juha Kämäri

"Siirrosta ei säästöjä"

Rehtori Kämäri kiistää, että siirto toisi pitkällä aikavälillä säästöjä. Hänen mukaansa myöskään Lehtosen arvio Kankaanpään opetuksen moninkertaisista kustannuksista ei pidä paikkaansa.

– Kuvataideopetus on aina hieman kalliimpaa kuin keskimääräinen koulutus. Se on totta. Mutta missään nimessä kustannukset eivät ole moninkertaiset. Kankaanpään taidekoulu ei tällä hetkellä tee tappiota, jos tätä termiä voi käyttää, Kämäri sanoo.

Kämärin mukaan taideopetuksen siirtäminen Poriin voisi lyhyellä aikavälillä tuoda säästöjä. Pitkällä aikavälillä taideopetukselle jouduttaisiin kuitenkin suunnittelemaan ja tekemään tilat uudelle kampukselle Asema-aukiolle. Tästä tulisi paljon enemmän kustannuksia kuin opetuksesta Kankaanpäässä.

Rehtori Juha Kämärin mukaan ammattikorkeakoulu joutuu lähivuosina etsimään säästöjä muun muassa valtionrahoituksen indeksijäädytyksen takia. Yt-neuvotteluita ei kuitenkaan ole näköpiirissä.