Kysely Nato-maissa: Saksassa, Ranskassa ja Italiassa ei haluta puolustaa Venäjän pieniä naapureita

Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuskeskuksen kyselyn mukaan yli puolet yhdysvaltalaisista ja kanadalaisista sen sijaan kannattaa sotilaallisen voiman käyttöä, jos jokin Venäjän Natoon kuuluvista naapurimaista joutuu sen kanssa vakavaan konfliktiin.

Ulkomaat
Amerikkalainen sotilas tarkastaa varusteita kahdentoista Nato-maan yhteisissä harjoituksissa Ukrainassa 2014.
Amerikkalainen sotilas tarkastaa varusteita kahdentoista Nato-maan yhteisissä harjoituksissa Ukrainassa 2014.Ivan Bobersky / EPA

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet saksalaisista, ranskalaisista ja italialaisista on sitä mieltä, että heidän kotimaansa ei pitäisi lähettää sotilaallista tukea, jos Puola, Norja tai jokin Baltian maista joutuu aseelliseen konfliktiin Venäjän kanssa.

Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuskeskuksen mielipidekyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan saksalaiset suhtautuvat vastahakoisimmin muiden Nato-maiden sotilaalliseen tukemiseen. Vain 38 prosenttia saksalaisista vastasi myöntävästi, kun heiltä kysyttiin, kannattavatko he sotilaallisen voiman käyttöä, "jos Venäjä päätyy vakavaan sotilaalliseen konfliktiin jonkin Nato-liittolaisiimme kuuluvan naapurimaansa kanssa".

58 prosenttia saksalaisista vastasi kysymykseen kielteisesti, samoin 53 prosenttia ranskalaisista ja 51 prosenttia italialaisista.

Pohjoisamerikkalaisissa Nato-maissa enemmistö vastanneista sen sijaan tuki sotilaallisen voiman käyttöä. Yhdysvaltalaisista 56 prosenttia ja kanadalaisista 53 prosenttia oli valmis sotilastoimiin puolustaakseen liittolaismaata Venäjältä.

Grafiikka Nato-maiden puolustushalukkuudesta.
Yle Uutisgrafiikka

Sotilasliitto Naton jäsenmaista Virolla, Latvialla, Liettuallla, Norjalla ja Puolalla on yhteistä maarajaa Venäjän kanssa. Naton peruskirjan viidennen artiklan mukaan jäsenmaat sitoutuvat puolustamaan toisiaan tarvittaessa sotilaallisesti.

Huhti–toukokuussa tehdyssä kyselytutkimuksessa haastateltiin yli 11 000:ta ihmistä kahdeksassa suuressa Natoon kuuluvassa maassa sekä Venäjällä ja Ukrainassa.