1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afrikan johtajat sopivat Kapkaupungista Kairoon ulottuvasta vapaakauppa-alueesta

Sopimuksella yhdistetään kolme nykyistä kaupparyhmittymää: Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC, Itä-Afrikan yhteisö EAC ja Itä- ja Etelä-Afrikan maiden Comesa.

Ulkomaat

26 afrikkalaisen maan johtajat ovat allekirjoittaneet tänään keskiviikkona mahdollisesti historiallisen vapaakauppasopimuksen. Näin ollaan luomassa yhteismarkkinoita, jotka kattaisivat puolet Afrikan mantereesta.

Vapaakauppa-alueen ensimmäisen askeleen ottaneet johtajat kokoontuivat Egyptissä. Kunkin maan parlamentin on hyväksyttävä sopimus.

Sopimuksella yhdistetään kolme voimassa olevaa kaupparyhmittymää, Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC, Itä-Afrikan yhteisö EAC ja Itä- ja Etelä-Afrikan maiden Comesa. Niihin kuuluvien maiden bruttokansantuote on kaikkiaan lähes 900 miljardia euroa. Se on yli puolet koko Afrikan mantereen bruttokansantuotteesta. Alueella asuu yli 600 miljoonaa ihmistä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan sopimus julkaistaan virallisesti viikonloppuna Afrikan unionin kokouksessa Etelä-Afrikassa. Sopimuksella on tarkoitus helpottaa tavaroiden vapaata liikkumista.

Hallitukset ovat keskustelleet Afrikan sisäisen kaupan vahvistamisesta siirtomaavallan loppumisesta lähtien. Afrikan maiden itsenäistyminen alkoi toisen maailmansodan jälkeen. Kauppaa ovat vaikeuttaneet muun muassa mantereen liikenteen ongelmat, kuten huonokuntoiset tiet.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi