1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Meripelastus on kilpaa aikaa vastaan – pelastusliivi helpottaa etsintöjä

Onnettomuuteen joutuneiden etsiminen mereltä on haastavaa ja pelastajat käyvät jatkuvaa kilpaa aikaa vastaan. Suuri joukko viranomaisia harjoitteli tänään Luvian edustalla karille ajaneen veneen miehistön pelastamista. Uhreista viimeinen löytyi vasta lähes neljän tunnin etsimisen jälkeen.

Vanhempi merivartija Toni Haapaniemi valvoi meripelastusharjoituksen sujumista. Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Pelastusliivien merkitystä ei voi liikaa korostaa, kun veneilijä joutuu merihätään. Tämä tuli todistettua jälleen tänään, kun Länsi-Suomen merivartiosto järjesti alueen pelastusviranomaisille kuvitteellisen pelastustilanteen.

Harjoituksessa kuutta henkilöä kuljettanut vene ajoi karille Luvialla Pirskerin lähistöllä. Pelastuslaitoksen yksikkö löysi ensimmäisen matkustajan veden varasta noin tunnissa. Myös toinen kiireellistä ensiapua vaatinut henkilö saatiin pelastettua samoihin aikoihin. Nämä henkilöt löytyivät luultavasti nopeasti pelastusliivien ansiosta.

– Pelastusliivit näkyvät kauas. Ne myös kannattelevat henkilöä pinnalla. Muuten veden varassa olevaa henkilöä on tosi vaikea paikantaa suurelta etsintäalueelta. Aallot kuljettavat ihmiset ja tavarat nopeasti pitkänkin matkan päähän toisistaan, kertoo vanhempi merivartija Toni Haapaniemi Rajavartiolaitokselta.

Hypotermia iskee nopeasti

Kaikki etsittävät löytyivät tänään järjestetyn meripelastusharjoituksen aikana, mutta tositilanteessa usean tunnin odottelu olisi ollut monelle liikaa.

– Nythän osa kuvitteellisista uhreista oli kuollut jo veteen joutuessaan, mutta monella hypotermian aste paheni etsintäajan kasvaessa. Tämä on aina vähän tuuripeliä. Tuuli, näkyvyys, virtaamat ja monet muut asiat vaikuttavat etsinnän sujumiseen, Toni Haapaniemi kertoo.

Valmiuden ylläpitäminen tärkeää

Vakavia meripelastustilanteita ei onneksi satu päivittäin eikä edes viikoittain, mutta valmiuden ylläpitäminen on ensiarvoisen tärkeää.

– On erittäin hyödyllistä harjoitella yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Toisten toimintatapojen tunteminen auttaa yhteistyön sujumista, Toni Haapaniemi toteaa

Luvialla järjestettyyn keskisuureen meripelastusharjoitukseen osallistuivat yksiköt Porin ja Rauman merivartioasemalta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Satakunnan sairaanhoitopiirin ensihoidosta, Lounais-Suomen poliisilaitokselta, Reposaaren meripelastajista ja Rauman meripelastusyhdistyksestä.