Stressaako lähestyvä kesäloma? Näin unohdat työt loman ajaksi

Kesäloma lähestyy, mutta työpaikalla on vielä sata ja tuhat asiaa tekemättä. Työpöydälle on kasaantunut vinot pinot tekemättömiä töitä, sähköposteihin pitäisi vastata ja muutama tapaaminen ehtiä järjestää. Mieltä kalvaa pelko, onnistuuko lomallelähtö lainkaan.

Kuva: Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Lähtö kesälomalle ja työpaikan oven sulkeminen voivat tuntua mahdottomilta, mikäli tekemättömiä töitä on kasaantunut jo pidemmän aikaa. Edes ylitöitä paiskimalla työtaakka ei tunnu pienenevän.

Kokosimme vinkit, joiden avulla lomalle lähteminen ja töistä irroittautuminen sujuu mahdollisimman kivuttomasti.

Sovi sijaisesta

Työterveyslaitoksen Aivot ja työ -tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen muistuttaa, että kunnolliset ennakkojärjestelyt vähentävät lomallelähtöstressiä.

Hyvä loma alkaa jo muutama viikko ennen lomaa.

Minna Huotilainen

– Hyvä loma alkaa jo muutama viikko ennen lomaa. On päätettävä ajoissa sijaisuuksista ja työnjaosta poissaolon aikana. On sovittava, kuka työpaikalla vastaa kyselyihin, ettei lomalaisen tarvitse olla tavoitettavissa.

Kaikissa tehtävissä työkännykän sulkeminen koko loman ajaksi ei onnistu.

– En pidä katastrofaalisena, jos avaa kännykän tai lukee sähköpostia loman aikana. Mutta jos on jatkuvasti kärryillä siitä, mitä työpaikalla tapahtuu, niin kyse ei ole enää lomasta vaan etätyöstä. Sitä ei voi keneltäkään edellyttää. Lomalla pitää saada olla lomalla, Huotilainen sanoo.

Jos tekee töitä loman aikana, loman palauttava vaikutus on huono.

Lomalla pitää saada olla lomalla.

Minna Huotilainen

– Siinä mielessä kännykän ja läppärin jättäminen työpaikalle olisi hyvä asia, kertoo Työterveyslaitoksella työskentelevä psykologian tohtori Satu Pakarinen.

Tee valmiiksi se, minkä pystyt

– Kesken jääneet asiat kuormittavat aivoja ja jäävät mielen pohjalle pyörimään, Minna Huotilainen toteaa.

Kaiken, minkä pystyy tekemään valmiiksi ennen lomaa uuvuttamatta itseään, olisi hyvä tehdä. Mikäli valmista ei tule tekemälläkään, voi tehtävistä laatia listan.

– Kannattaa tehdä hyvät muistiinpanot siitä, mitä jäi tekemättä ja mitä täytyy tehdä, kun palaa. Lista jätetään työpöydälle odottamaan lomalta paluuta.

Lomalla nuku univelka pois

Kesäloman tarkoitus on ladata akkuja, jotta töihin palaisi virkistyneenä. Satu Pakarinen suosittelee kesälle yhtä vähän pidempää lomajaksoa.

Olisi hyvä pitää esimerkiksi kesällä 2-3 viikkoa lomaa.

Satu Pakarinen

– Olisi hyvä pitää esimerkiksi kesällä 2–3 viikkoa lomaa ja pitkin vuotta lyhyempiä lomia, jotta ei väsy työvuoden aikana ja työkuorma jakautuu tasaisemmin pitkin vuotta.

– Parhaiten auttaa se, että tekee itselleen mieluisia asioita, joista nauttii ja jotka ovat erilaisia kuin oma työ. Ettei pelkästään ole tekemättä mitään, sanoo Pakarinen.

Minna Huotilainen muistuttaa, ettei lomailu vaadi kallista ulkomaanmatkaa.

– Esimerkiksi liikunnalla on voimakkaasti palauttavia ominaisuuksia. Jos talven aikana on kertynyt paljon univelkaa, lomalla kannattaa nukkua tarpeeksi.

Älä murehdi lomalla työasioita

Ja kun työpaikan taakseen jättää, olisi hyvä lopettaa murehtiminen. Se kun ei asiantuntijan mukaan auta yhtään mitään.

– Jos lomalla herää aamuyöstä tunteeseen, että töissä jäi sekin asia hoitamatta, niin se on huono merkki. Silloin aivot ovat askarrelleet työn parissa yölläkin, eikä lomalainen ole levännyt kunnolla. Lomalta palaa stressaantunut ihminen, jolla ei ole voimia aloittaa talven töitä, pohtii Huotilainen.

Sairastut, ellet lomaile

Jos lomat jättää pitämättä, tai jatkuvasti siirtää niiden ajankohtaa, voi terveys joutua koetukselle. Seurauksena voi olla työuupumus.

Työ ei saa viedä kaikkea aikaa ja voimia.

Satu Pakarinen

– Riski on, että sosiaaliset suhteet kärsivät. Koko elämä voi kaventua. Työhyvinvointiin liittyy työelämän ja muun elämän tasapaino. Työ ei saa viedä kaikkea aikaa ja voimia, Satu Pakarinen sanoo.