Kolmas kerta toden sanoo? Juha Hautaluoma tähtää Tangokuninkaaksi

Sanooko kolmas kerta toden tangokuninkuudelle? Sitä toivoo kovasti laihialainen Juha Hautaluoma, joka kilpailee lauantaina paikasta tangofinaalissa. Tangokuninkuus ei ole itsestäänselvä tie yleisön sydämiin. Tällä perusteella Hautaluoma olisi ennemmin yleisön suosikki kuin tangokuninkaallinen.

musiikki
Juha Hautaluoma
Jarkko Laine

– Se on kuitenkin ollut niin lähellä pari kertaa. Kyllä Tangomarkkinat foorumina on niin iso ja näyttävä, että haluan vielä kerran katsoa sen kortin tosissani. Mielestäni pystyn parempaan ja siksi tulen kolmannen kerran napakasti yrittämään.

Näin toteaa tangokuninkaan kruunua tavoitteleva Juha Hautaluoma kysymykseen, miksi haki vielä kerran kilpailuun tangokuninkuudesta. Hautaluoma on aikaisemmin sijoittunut kahdesti kolmannelle sijalle. Edellisiltä vuosilta Hautaluoma kokee saaneensa rutiinia televisiossa esiintymiseen, mutta kokemuksellakin voi olla huonoja vaikutuksia.

– Mitä näin kahden vuoden kokemuksella voin sanoa, niin kyllä ne konkarit jännittävät monesti eniten, koska niillä on myöskin se rima: se itse asettama rima ja sitten se yleisön odotus. Vaatimus, että pitää päästä tietylle tasolle, niin kyllä se on todella kova paikka, jos sitä haksahtaa miettimään liikaa, Hautaluoma toteaa.

Tavoitteena on saavuttaa laulamisesta työpaikka.

– Teen koko ajan tanssi- ja iskelmämusiikkia ja laulan monenmonituisissa jutuissa, mutta haluaisin elää pelkästään laulamisella, Hautaluoma kertoo.

"Vaikka mä olisin kuinka vellit housuissa, niin se ei onneksi näy"

Hautaluoma kertoo perineensä äidiltään leppoisan luonteen ja iloisen suhtautumisen elämään. Laulaja kuitenkin myöntää, että on kova jännittämään. Hautaluoman mukaan jännitys ei kuitenkaan näy yleisölle.

– Vaikka olisin kuinka vellit housuissa, niin se ei onneksi näy. Moni minut tunteva ihminen sanoo, että ethän sinä jännittänyt yhtään, vaikka aivan tuntui, että kädet tärisivät, Hautaluoma muistelee.

Viimeksi Hautaluomaa on jännittänyt Turussa Tangomarkkinoiden semifinaalissa. Tällöin hän esitti kappaleenaan Öiset kitarat, jota pitää erittäin haastavana tangona.

– En muista, koska olisi jännittänyt viimeksi yhtä lujaa mikään keikka. Se kilpailu tekee sen, kun siinä on tuomaristo, omat kannustajat ja yleisö. Kaikista kovin vastus on kuitenkin se oma minä. Kun olen lyönyt sen riman tietylle tasolle ja se pitää saavuttaa, Hautaluoma pohtii.

Hautaluoman mukaan jännitys muuttuu parhaimmassa tapauksessa suureksi lataukseksi, pahimmillaan jännitys vie voiton.

Kovatasoiset kilpakumppanit haastajina

Edessä Hautaluomalla on lauantaina Tangomarkkinoiden finaalin karsinta, jolloin kahdeksasta miehestä ja kahdeksasta naisesta tippuu kummastakin kaksi ehdokasta pois. 12 jäljelle jäänyttä ovat vuoden 2015 Tangomarkkinoiden finalistit. Karsintavaihetta Hautaluoma pitää hyvänä.

– Jokainen meistä pääsee laulamaan suoraan lähetykseen televisioon. Se on ensinnäkin valtava kokemus ja valtava mainosarvo jokaisen uralle. Kyllä näen tässä pelkästään hyvää, Hautaluoma kertoo.

Hautaluoma kuvailee vahvuudekseen itseluottamuksen, ammattitaidon ja rentouden. Näillä ominaisuuksilla varustettuna hän lähtee kisaan seitsemää muuta tangokuningas-ehdokasta vastaan. Lauantaina hänen kanssaan finaalipaikoista kilpailevat Benjamin Enroth, Kalle Jussila, Markku Ketola, Visa Luttinen, Rami Rafael, Aki Samuli ja Jere Vilkkinen.

– Todella vahvoja kavereita, joilla on yläkerta äänellisesti kunnossa. Kun on korkea taso, tulee itsellekin haastetta vielä lisää, Hautaluoma arvioi kilpakumppaneitaan.

Hyvää näkyvyyttä laulajille, vaikkei voittoa tulisikaan

Hautaluoman mukaan kilpailu antaa kaikille laulajille hyvää näkyvyyttä, vaikka voittoa ei tulisi.

– Meillä on hyvä esimerkki viime vuodelta Leif Lindeman, joka on erittäin hyvä vanhan tyylin osaaja ja mun hyvä tangoveli. Leif ei kuitenkaan voittanut, vaikka oli yleisön suosikki. Yleisö on bongannut hänet täältä ja hänellä on valtavasti keikkaa ja hänestä pidetään paljon, Hautaluoma kertoo.

Hautaluoman mukaan yleisön tykkäämisestä ei voi päättää. Vaikka tangokuninkuuden voittaisikin, ei yleisö välttämättä pidä laulajasta. Tällä perusteella Hautaluoma olisi ennemmin yleisön suosikki kuin tangokuninkaallinen, koska musiikkia lauletaan yleisölle.

– Tuomaristo on siellä yleisössä ja niillä on totta kai valtit käsissä, mutta sitten kun Hautaluoman julli menee tansseihin, niin se on se yleisö, joka tulee tanssimaan ja kuuntelemaan, jos haluaa, Hautaluoma kertoo.

Tangomarkkinoiden laulukilpailun finaalin karsinta lähetetään suorana lähetyksenä lauantaina 13.6. klo 21-22.30 Yle TV1:llä ja Radio Suomessa.