Hyvin pyörii – Torkkolan tuulivoimapuisto sai unelmastartin

Viime viikkojen säät ovat olleet suotuisia tuulivoimatuotannon kannalta. Toukokuun lopulla käyttöön vihitty Vähänkyrön Torkkolan tuulivoimapuisto on saanut unelmastartin. Parhaina päivinä siellä on tuotettu sähköä 70 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisen sähköntarpeen verran.

tuulienergia
Tuulimyllyjä
Torkkolan tuulivoimapuistossa Vaasan Vähässäkyrössä on 16 myllyä.Roy Fogde / Yle

Vähänkyrön Torkkolan tuulivoimapuistossa on 16 3,3 megawatin tuulivoimalaa. EPV Tuulivoima Oy:n toimitusjohtajan Frans Liskin mukaan liikkeelle lähtö on ollut yksiselitteisesti hyvä. Tuulet ovat olleet suotuisia.

– Toukokuu on ollut paras kuukausi tänä vuonna. Tuulten lisäksi siihen on toki vaikuttanut sekin, että laitokset ovat hiljalleen vasta valmistuneet. Mutta myös kesäkuun alun aikana tuulet ovat puhaltaneet hyvin, toteaa Liski.

Toimitusjohtaja Frans Liski.
Toimitusjohtaja Frans Liski.Olli Koski / Yle

Vaikka vertailupohjaa vuoden takaiseen ei ole, voi Liskin mukaan nyt jo todeta, että viime viikot ovat olleet erittäin suotuisia tuotannon kannalta. Huippupäiviä on ollut useita.

– Parhaina päivinä Torkkolassa on tuotettu sähköä niin paljon, että se kattaisi 70 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisen sähköntarpeen.

Frans Liskin mukaan tuulivoimapuiston tulevaisuus näyttää hyvältä, vaikka tässä vaiheessa vuotta ei ole vielä johtopäätösten aika. Talven mittaan laitoksia on ollut vielä koekäytössä ja asennuksissa. Näkyvissä ei kuitenkaan ole merkkejä, jotka viittaisivat siihen, että Torkkolan tuulivoimapuistolle asetettuja tavoitteita ei saavutettaisi.

Liski muistuttaa kuitenkin, että tuulivoimatuotannolle vaihtelut ovat tyypillisiä ja siksi hänen mukaansa on parempi luottaa ennen investointeja tehtyihin tarkkoihin analyyseihin, sen sijaan, että tuijottaisia päivän tuulilukuja.

– Lyhyen jakson perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä.

Tuuliennusteita tutkitaan tarkasti

Päivittäiset tuuliennusteet ovat nekin tuulivoimayhtiölle kuitenkin hyvin tärkeitä ja rahan arvoisia. Seuraavan päivän tuotanto pitää yrittää ennustaa mahdollisimman tarkasti.

– Tuuliennusteita tutkitaan täällä erittäin tarkasti. Aamupäivällä pitää ennustaa sitovasti seuraavan päivän koko vuorokauden tuotanto. Ellei ennuste osu kohdalleen ja tuotamme vaikka vain 30 megawattia ilmoitetun 50 megawatin sijaan, joudumme ostamaan sen 20 megawattia, selvittää Frans Liski.

Liskin mukaan näitä niinsanottuja tasevirheitä yritetään välttää huolellisella ennusteiden tutkimisella. Se säästää yhtiölle rahaa.

– Aamupäivisin otetaan eri lähteistä ennusteita ja yhdistellään niistä tietokoneohjelmilla mahdollisimman luotettava tuotantoennuste.