1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Alamäkipyöräily valloittaa Rovaniemen Korkalovaaran

Rovaniemen uuden alamäkipyöräilyradan rakennustyöt ovat jo puolessa välissä. Tuore seura Roketrail Bike Park suunnittelee kolmea rataa.

Rovaniemi
Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa Rovaniemellä.
Jussi Kauhanen näyttää, miten alamäkipyörällä ajetaan.Jarmo Siivikko / Yle

– Pikkupoikanahan sitä pyörällä opeteltiin ajamaan. Jossakin vaiheessa vaiheessa halutti ajaa almäkeä, kun ylämäki oli raskaampaa. Sieltä innostus kai tulee, alamäkipyöräilyn harrastaja Mikko Järvelä sanoo.

Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa Rovaniemellä kohisten. Paikallinen alamäkipyöräilyseura Roketrail Bike Park on perustettu pari viikkoa sitten. Tuore seura suunnittelee rataa Korkalovaaraan. Rovaniemen kaupunki antoi hankkeelle siunauksen.

- He olivat vain innoissaan, että tulemme raivaamaan paikkaan. Täällä on niin valtavasti pusikkoa, harrastaja Hanna Ylitarvas sanoo.

Alamäkipyöräilyrata rakennetaan Korkalovaaraan, sillä paikan korkeuserot ja sijainti ovat sopivat. Harrastajien mukaan Korkalovaaran jaksaa myös kävellä ylös useita kertoja päivässä. Seura suunnittelee Korkalovaaraan kolmea rataa. Ensimmäisen radan rakennustyöt ovat jo puolessa välissä.

Paikalliset lenkkeilijät eivät ole innostuneet uudesta lajista, sillä varsinkin sosiaalisessa mediassa on pohdittu, onko koiranulkoilutus alueella turvallista.

– Alamäkipyöräilyradan ja lenkkipolun risteykseen on tulossa sillat, jotta kolareilta vältytään. Tällä hetkellä pitää katsoa ympärilleen. Pyörä ei ole hiljainen, joten sitä on vaikea olla huomaamatta, Ylitarvas kertoo.

Roketrail Bike Park aikoo hakea rakennusprojektille rahoitusta. Seura on kuitenkin jo saanut lahjoituksena rakennustyömaalta laudan pätkiä siltojen materiaaliksi.

Tavallinen maastopyörä riittää alkuun

Alamäkipyörä on joustavampi kuin tavallinen maastopyörä. Jouset ovat pyörän etu- ja takaosassa.

– Tämä kestää kovempaa paukutusta ja hyppimistä, harrastaja Mikko Järvelä sanoo.

Järvelän mukaan alussa tavallinen maastopyörä riittää, sillä tulevat radat tasoitetaan, jotta ne eivät olisi liian haastavia maastopyörälle.

Alamäkipyöräilijä Mikko Järvelällä on myös yksi tärkeä neuvo aloittelijalle:

– Ei kannata kovin pahalla päällä lähteä ajamaan. Käy vain kipeämpää, kun hermostuspäissään lähtee ajamaan.

Roketrail Bike Park- seura järjestää ensimmäiset kaikille avoimet ratatalkoot Korkalovaaran Rokella lauantaina aamusta alkaen. Lapio mukaan ja matkaan.

Katso Roketrail Mountainbike -seuran Mikko Järvelän näyte alamäkipyöräilystä täältä (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 11.6. klo 8.44: Korjattu ingressi. Rovaniemellä on jo ollut käytössä yksi alamäkipyöräilyrata Ounasvaaralla.

Lue seuraavaksi