1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tämä on arvonimiherkkua: Arkkiatri ja ylisosiaalineuvos

Kolmen arvonimen käyttö on suojattu määrällisesti: Suomessa voi olla samanaikaisesti vain yksi arkkiatri ja ylisosiaalineuvos. Pitäjänneuvos voi olla puolestaan vain yhdellä henkilöllä kerrallaan jokaisessa Suomen kunnassa. Muiden arvonimen haltijoita voi olla useitakin. Eniten vuosien aikana on myönnetty talousneuvoksen titteliä.

Kotimaan uutiset
Arkkiatri Risto Pelkonen.
Arkkiatri Risto Pelkonen.Yle

Tasavallan presidentti myöntää arvonimiä kahdesti vuodessa: yleensä toukokuussa ja marraskuussa. Presidentti päättää arvonimistä pääministerin johtaman arvonimilautakunnan lausuntojen perusteella.

Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä.

Vuosittain arvonimiehdotuksia tulee noin 250. Aivan kaikki ehdotukset eivät mene läpi ja karsintaakin joudutaan tekemään.

– Noin 70 prosenttia anotuista arvonimistä myönnetään, kertoo esittelijä Annikka Salminen valtioneuvoston kansliasta.

Hylkäyksen syynä voi olla esimerkiksi puutteellinen ansiolista.

Esittelijä Annikka Salminen arvioi, että arvonimikäytäntö on kaikkiaan säilyttänyt arvostuksensa.

– Arvonimen saajillehan on ikäraja 50 vuotta. Tämä ikäpolvi osaa arvostaa arvonimiä ja usein arvonimen saannista järjestetään juhlia.

Kaksi arvonimeä erikoisasemassa

Osa arvonimistä voi olla samanaikaisesti vain yhdellä ihmisellä. Nämä arvonimet ovat arkkiatri ja ylisosiaalineuvos. Ylisosiaalineuvos on myös uusin arvonimi.

Uittoneuvosta ei ole edes viime vuosina haettu. Myöskään balettineuvosta ei ole pitkään aikaan ollut.

Esittelijä Annikka Salminen

– Tällä on haluttu korostaa arvonimen haltijan asemaa. Käytäntö on sopimuspohjainen, sitä ei ole laissa määritelty, esittelijä Salminen sanoo.

Arkkiatri on lääkärikunnan ylin ja arvonimi on tällä hetkellä Risto Pelkosella. Hän sai arkkiatrin arvonimen vuonna 1995.

Ylisosiaalineuvos on sosiaalialan korkein mahdollinen arvonannon osoitus. Arvonimi myönnettiin ensimmäisenä Aulikki Kananojalle vuonna 2012.

Pitäjänneuvos voi puolestaan olla vain yhdellä henkilöllä kerrallaan jokaisessa Suomen kunnassa.

– Nyt kun kuntia on yhdistetty, niin pitäjänneuvoksia on varmaankin samassakin kunnassa useampia. Arvonimeä ei kuitenkaan oteta pois sen vuoksi, että kuntia on yhdistetty.

Muiden arvonimien haltijoiden määrää ei ole rajoitettu.

– Suosituin tai eniten myönnetty arvonimi on talousneuvos, jota on myönnetty vajaat 1 800 vuodesta 1918 lähtien, esittelijä Salminen laskee.

Suosittuja ovat myös talouselämän muut arvonimet. Vuorineuvoksen arvonimeä on myönnetty lähivuosien aikana lähes 300 ja kauppaneuvoksen arvonimeä yli 750 kappaletta.

Osa arvonimistä jäänyt pois käytöstä

Arvonimiä on käytössä noin sata. Osa niistä on jäänyt kokonaan unholaan.

– Uittoneuvosta ei ole edes viime vuosina haettu. Myöskään balettineuvosta ei ole pitkään aikaan ollut.

Itselleen arvonimeä ei voi hakea. Arvonimen hakijoina ovat yleensä yritykset, kunnat tai yhteisöt sekä joskus mutta harvemmin myös valtio. Hakijat maksavat arvonimen hinnan ja veron.

Eniten maksavat vuorineuvoksen ja valtioneuvoksen arvonimet: 48 400 euroa. Halvimmat ovat puolestaan director cantus ja director musices: 70 euroa.

Kaikkiaan arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien noin 13 000.