Vuokon vuorossa pelaamisen ikärajoista ei lipsuta – "Täytyy kysyä, jos on pienikin epäilys"

Kioskilla työskentelevä Vuokko Koskela seuraa työvuorossaan tarkasti rahapelaamisen ikärajoja – kaiken muun työn ohessa. Valvonta sujuu sen verran hyvin, että hän nousi parhaaksi kotikaupungissaan Kokkolassa tehdyissä ostokokeissa. Testin perusteella valvonta on kaupungissa muutoin huonolla tolalla.

Kotimaa
Kuvassa kioskin myyjä.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Toukokuussa tehdyn tutkimuksen perusteella rahapelaamisen ikärajavalvonta on Kokkolassa lepsua. Kaupungissa tehtiin toukokuussa liki 80 ostokoetta, joista vain 20 prosentissa tarkistettiin nuorenoloisen pelaajan ikä. Yhtä huono tulos saatiin myös viime syksynä. Heikoiten valvottiin pelikoneita, ja pienissä myyntipisteissä valvonta oli isoja tarkempaa.

Testissä edukseen erottui linja-autoaseman R-kioskin myyjä Vuokko Koskela. Hän oli ainoa, joka kysyi henkilöllisyystodistuksen kaikilta testiasiakkailta.

Koskela on tottunut valvomaan ikärajoja tarkasti päivittäin muiden tehtävien ohessa.

– Kassallakin tulee katsottua ympärillä olevia asiakkaita. Joskus olen joutunut menemään kysymään papereita kesken myynnin.

Rohkeasti kysymään

Koskela myöntää, että iän arvioiminen ei ole aina yksinkertaista. Vakioasiakkaat on helppo oppia tuntemaan, mutta harvinaisempien ja nuorennäköisten iän hän tarkistaa aina.

– Täytyy mennä kysymään, jos on pienikin epäilys. Ei siinä mitään menetä.

Eniten kioskilla joudutaan puuttumaan pelikoneiden pelaamiseen.

– Nykyään kuitenkin vähemmän, kun ikäraja on noussut 15 vuodesta 18 vuoteen. Se on paljon helpottanut työtä, koska nuoret eivät enää yritä päästä pelaamaan samalla tavalla.

Kassallakin tulee katsottua ympärillä olevia asiakkaita. Joskus olen joutunut menemään kysymään papereita kesken myynnin.

Vuokko Koskela

Koskela kertoo monesti ihmetelleensä, kuinka vaikeaa isojen markettien myyjien on kaukaa kassalta seurata pelikoneiden pelaamista.

Tulokset huolestuttavat

Toukokuun ostokokeet tehtiin Centria-ammattikorkeakoulun, THL:n, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen ja Kokkolan kaupungin yhteistyönä. Aiheesta opinnäytetyötä tekevä Centrian sosionomiopiskelija Jenni Rintala vastasi ostokokeiden toteuttamisesta.

Tarkastelussa olivat RAY-pelikoneet, Veikkauksen raha-arvat ja Fintoton raviveikkaus, joiden ikäraja on 18 vuotta. Neljä nuorennäköistä henkilöä teki 76 ostokoetta mystery shopping -menetelmällä huoltoasemilla, kioskeissa ja kaupoissa ympäri kaupunkia.

Valtaosassa ostokokeista ei tarkistettu ikää. Rintala kertoo olevansa huolissaan tuloksista.

– Peliriippuvuus on kasvussa, ja ongelmapelaaminen alkaa usein nuorena. Ennaltaehkäisevää työtä pitäisi tehdä kovasti.