1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ravintolaterassit

Helsingin terassisodat jatkuvat – tiukat ehdot närästävät ravintoloitsijoita

Helsingin kaupunki ja ravintola-alan edustajat ovat erimielisiä siitä, mikä on Helsingin terassien tulevaisuus. Kaupunki suosii pieniä ja kevyitä terasseja, kun taas ravintolat haluaisivat kattaa ja lämmittää omansa.

Kuva: Yle

Kesän varmimmat merkit ovat pääskysten paluu ja ravintolaterasseista kiistely. Nyt kiistakapulaksi on noussut se, että Helsingin kaupunki luotsaa terasseja päinvastaiseen suuntaan kuin minkä ravintoloitsijat kokisivat hyväksi.

Ulkoilmassa syöminen on ravintolanpitäjien mukaan nousemassa trendiksi Suomessa, vaikka ilmasto lyö kapuloita rattaisiin.

– Meillä Suomessa tarvittaisiin tuulisuojia, katteita ja lämmitysmahdollisuutta, koska todella lämpimiä päiviä on niin vähän. Asiakkaille pitäisi suoda se, että heitä ei palele silloinkaan, kun on viileämpiä aikoja ja sataa, sanoo Ravintolakolmio-ryhmän hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen.

Helsingin kaupunki kuitenkin haluaa, että mahdollisimman suuri osa terasseista kootaan kevyistä ja helposti siirrettävistä osista, jotta ne häiritsisivät muita kaupungin käyttäjiä mahdollisimman vähän. Käytännössä mille tahansa kukkalaatikkoa merkittävämmälle rakennelmalle pitää hakea toimenpidelupa, joita myönnetään kitsaasti.

Kaupunginhallituksen jäsenen Hannu Oskalan (vihr) mukaan terassien kohdalla joudutaan punnitsemaan liiketoiminnan lisäksi esimerkiksi kaupunkikuvan merkitystä ja liikkumisen esteettömyyttä.

Uudet terassiohjeet astuivat voimaan vuoden 2014 alussa. Ne nostattivat vastalauseryöpyn ja boikottiuhan, kun joukko ravintolanpitäjiä koki silloin vaaditun mainospäivänvarjojen ja -markiisien vaihtamisen ylettömän kalliiksi.