Sipilä: Suomi vaatii Kreikalta muutoksia, joita se kotona haluaisi siirtää

Sipilä edustaa Suomea EU-kokouksessa ensi kertaa. Sipilä patistelee Suomea tekemään rakennemuutoksia, joita se vaatii Kreikalta.

Ulkomaat
Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi Financial Timesin uutista, jonka mukaan valtiovarainministeri Alexander Stubb olisi vahva kompromissiehdokas euroryhmän puheenjohtajaksi.

Pääministeri Juha Sipilä vierailee Brysselissä EU:n ja Latinalaisen Amerikan päämiesten kokouksessa. Brysselin-matka on Sipilän ensimmäinen pääministerinä.

Sipilä puuttui tiedotustilaisuudessa Suomen puheiden ja tekojen ristiriitaan. Suomi vaatii muutoksia Kreikalta, vaikka Suomen talous oli viime vuonna kaksi prosenttia miinuksella, samaan aikana kun Kreikan oli plussalla.

– Me painostamme Kreikkaa tekemään nopeasti muutoksia asettamillallmme aikatauluilla, mutta kovasti näyttää vastarintaa olevan kotona siihen, että kipeitä päätöksiä pitäisi siirtää eteenpäin. Ilmeisesti kriisitietoisuus ei ole kotona saavuttanut sitä tasoa kuin tilanteemme edellyttäisi, Sipilä saarnaa.

– Tämä suhteuttaa haastetta puhua syvällä rintaäänellä, toteaa Sipilä.

Suomen pääministeri sanoo istuvansa illallisella Kreikan pääministerin vieressä. Sipilä ei uskalla vielä arvioida, pystytäänkö velkakriisi ratkaisemaan. Hän sanoo Suomen toivovan, että Kreikka saadaan pidettyä eurossa ja velkaongelma ratkaistua.

– Vaihtoehtona on sekin että umpikujaan päädytään. Mutta toivottavasti näin ei käy.

Sipilä tapaa kokouksen yhteydessä myös Iso-Britannian pääministerin David Cameronin. Hän sanoo Suomen ja Britannian näkemysten olevan samantyyppisiä esimerkiksi talousasioissa ja sääntelyn purkamisessa. Sipilä ei kuitenkaan usko, että EU muuttaisi brittien takia perussopimuksiaan.

Sipilä Stubb-huhuista: Tällaista ei ole kaavailtu

Juha Sipilä kommentoi myös Financial Timesin uutista, jonka mukaan Stubb saattaisi nousta kompromissiehdokkaana euroryhmän johtoon. Kilpaan on ilmoittautunut kaksi ehdokasta, hollantilainen Jeroen Dijsselbloem ja espanjalainen Luis de Guindos. Jos kumpikaan ei saa isoa enemmistöä, he saattaisivat FT:n mukaan vetäytyä kisasta ja kompromissiehdokkaille voisi tulla tilaa.

Sipilä ei osaa arvioida, tuleeko tilanne eteen - mutta jos tulee, Suomi voisi tarjota Stubbia tehtävään.

– Miksi ei se yksi mahdollisuus voisi sekin olla, mutta niin pitkälle ei olla asioita kaavailtu, Sipilä pohdiskelee asiaa naurahtaen.