Passin saa vaikka ilman henkilöllisyystodistusta, mutta ei ilman jonotusta

Poliisilla on keinonsa saada passinhakijan henkilöllisyys selville, vaikka hakijalla ei olekaan virallista henkilöllisyystodistusta. Kesällä passia voi joutua jonottamaan tuplaten talveen verrattuna.

Kotimaa
Passi naisen kädessä.
Suomalainen passi on edelleen maailman parhaita matkustusasiakirjoja.Tuomas Hirvonen / Yle

Tavallinen kesäaamupäivä Pasilan poliisitalon palvelupisteessä Helsingissä. Asiakkaita on sisällä jo useita kymmeniä. Valtaosa jonottaa jättääkseen passihakemuksen.

Odotusaika passijonossa on jo tällä hetkellä noin kaksi tuntia, iltapäivällä vielä pidempi. Tieto korpeaa odotusaulassa istujia.

– Tämä ei ole yhtään asiallista touhua tämmöinen. Miksi tää homma on tehty näin vaikeeksi, tuskailee passihakemusta jättävä Harry Erikson.

Tunti korkeintaan kärsii jonottaa

Nopea kysely jonottajilta paljastaa, että puolituntia tai tunnin jonossa voisi vielä kestää, mutta sitä pidempi aika sapettaa.

– Nyt jos puhutaan neljästä tai viidestä tunnista, jollaisista jonotusajoistakin olen kuullut, niin se on jo inhimillisestikin epäoikeudenmukaista, sanoo passihakemusta jättävä Merja Palonen.

Kesä pidentää jonot

Vaikka moni hakee passinsa nykyisin netin kautta ja vaikkapa kioskilta, on passijonojen venyminen kesän ilmiö. Kesäpäivänä Helsingissä jätetään noin 350 passihakemusta eli kolmannes talvipäivää enemmän.

Poliisilla ei kuitenkaan ole varaa palkata ylimääräistä henkilökuntaa purkamaan pelkästään kesien passijonoja. Apua on haettu lähinnä nettipalveluista. Passihakemuksen voi tehdä netissä, jos edellisen passin myöntämisestä ei ole kulunut kuutta vuotta pitempää aikaa.

Tunnistus ja allekirjoitus

Passihakemusta jätettäessä vaaditaan asiakasta todistamaan henkilöllisyys. Tähän ei kuitenkaan kelpaa esimerkiksi ajokortti. Miten sitten toimitaan, jos asiakkaalla ei ole mitään niin sanottua virallista henkilöllisyystodistusta?

– Me kyllä saamme tällaisenkin henkilön henkilöllisyyden selville. Meillä on erilaiset rekisterit käytössä, joista voidaan tarkistaa esimerkiksi sukulaisuussuhteita ja muita tunnistusta helpottavia asioita. Sitten muutamalla tarkentavalla kysymyksellä henkilöllisyys kyllä selviää, vakuuttaa ylikomisario Vesa Hietala Helsingin poliisista.

Huolissaan ei tarvitse myöskään olla, jos ei pysty allekirjoittamaan passia.

– Pieneltä lapselta ei allekirjoitusta vaadita, jos hän ei osaa kirjoittaa, eikä tietenkään henkilöltä, jolla esimerkiksi fyysisen vamman takia kirjoittaminen on mahdotonta.

Mitä siihen allekirjoituskohtaan silloin tulee?

Siihen tulee pelkkä viiva, sanoo ylikomisario Vesa Hietala Helsingin poliisista.

Passi naisen kädessä.
Suomalainen passi on edelleen maailman parhaita matkustusasiakirjoja.Tuomas Hirvonen / Yle