"Leijonan kokoinen" ilves liikkuu pihapiirissä Torniossa

Ihmisasutuksen lähistöllä Tornion Arpelassa liikkuva suuri urosilves on jättänyt jälkeensä muun muassa kissan ja jäniksen, joilta se oli purrut pään irti. Tupsukorva on varsin kookas, sillä sen tassunjälki on mitattu 11-senttiseksi.

Kotimaa
Ilves haukottelee makeasti Ranuan eläinpuistossa.
Heidi Hannukainen / Yle

Tornion Arpelassa asuvan Peltosen perheen pihapiirissä liikkuu suuri urosilves. Sylvi ja Antero Peltosta tupsukorvan pyöriminen nurkissa ei miellytä, sillä pedon jäljiltä on löytynyt muun muassa kissa, jolta se oli purrut pään irti.

Ilveksen säkäkorkeus on arvioitu 75-senttiseksi. Sen tassunjälki saatiin mitatuksikin ja se on 11-senttinen. Eläin on liikuskellut pihojen lähellä Peltosten tiluksilla Tornion Arpelassa ainakin talvesta lähtien.

– Ensimmäinen aika meni sitä ilveksen kokoa ihmetellessä. Tuli mieleen, että eiköhän silloin aikanaan Ruokolahdessakin ole se leijona ollut ilves, Antero Peltonen pohtii.

Hän kertoo, että kissan jäännösten lisäksi pedon jäljiltä on löytynyt muun muassa päätön jäniksenraato.

– Olemme asuneet tässä 30 vuotta. Ensimmäisinä kymmenenä vuotena ilveksiä ei näkynyt, mutta nyt näkee jälkiä jatkuvasti. Jänikset taas ovat käyneet vähiin, Antero Peltonen harmittelee.

Peltonen on yrittänyt kysellä riistanhoitoyhdistyksestä millä konstilla tupsukorvaa voisi hätistellä pihapiiristä loitommalle.

– On minulla tuollainen lasten muovikuulapyssy. Ehkä sillä pitäisi pamauttaa sitä, jospa se siitä vähän säikähtäisi.