"Varhaiskasvatus on vaarassa muuttua lasten säilömispaikaksi"

Kemissä päivähoidon henkilöstö pelkää, että hallituksen suunnittelemat leikkaukset vaarantavat laadukkaan pedagogiikan. Myös henkilöstön oma jaksaminen on iso huolenaihe.

varhaiskasvatus
Päiväkotilaisia keinumassa.
Riikka Rautiainen / Yle

Kemissä päivähoidon henkilöstö on esimiehensä kanssa eri linjoilla varhaiskasvatukseen kohdistuvista leikkauksista. Henkilöstö on erityisen huolestunut ryhmäkoon kasvattamisen vaikutuksista lapseen.

Työtään ei voi tehdä halutulla tavalla eikä lasten parhaaksi ja se väistämättä johtaa siihen, että pedagogiikka häviää.

Teija Filpus

– Iso ryhmä lisää lasten levottomuutta, aiheuttaa pitkäjänteisyyden puutosta ja ryhmäytymisen hankaluuksia, lastentarhanopettajien varaluottamusmies Teija Filpus listaa.

Erityisen tuen tarpeessa olevat lapset ovat Kemissä olleet integroituna ryhmiin jo vuosien ajan. Henkilöstö pelkää heidän asemansa heikentyvän isossa ryhmässä.

– Henkilökunnalla on entistä vähemmän mahdollisuuksia puuttua erityisen tuen tarvetta vaativien lasten asioihin, Filpus kuvaa.

Laadukas pedagogiikka vaarassa?

Filpuksen mukaan henkilökunta huolehtii jo nyt lasten jaksamisen lisäksi myös omasta jaksamisesta. Hänen mielestään suunnitellut leikkaukset vaarantavat laadukkaan pedagogiikan toteuttamisen.

– Työtään ei voi tehdä halutulla tavalla eikä lasten parhaaksi ja se väistämättä johtaa siihen, että pedagogiikka häviää. Vaarana on, että varhaiskasvatuksesta tulee säilömispaikka.

Kerhotoimintakaan ei saa kannatusta

Myöskään suunnitelmaa esikoulun jälkeisen päivähoidon muuttamisesta kerhotoiminnaksi ei katsota hyvällä. Filpus muistuttaa, että esikoulun jälkeinen varhaiskasvatus on lapsen oikeus.

Hän sanoo, että aikaisemmin kerhotoiminta hoidettiin avoimessa päiväkodissa ja se oli säädelty muun muassa henkilöstön osalta. Nyt asia on toisin.

– Varhaiskasvatuskerhoa ei säätele tällä hetkellä mikään, eikä myöskään syksyllä. Kerhoa voi pitää kuka tahansa, siellä voi olla suuri määrä lapsia ja tila voi olla pieni. Tässä vaarantuu meidän kaikkien mielestä lapsen kehittymisen turvaaminen.