Hyppää sisältöön

Seksin uusimmat trendit: demiseksuaalisuus ja monisuhteisuus

Oletko hauska, hyvännäköinen ja suosittu – eikä seksi kiinnosta? Tai ihanassa parisuhteessa, mutta ihastunut myös johonkin toiseen ihmiseen? Saatat olla demiseksuaali tai monisuhteinen.

Jokaisen ihmisen seksuaalisuus on omanlaisensa. Jotkut haluavat seksiä usein, toiset eivät ehkä lainkaan. Näiden ääripäiden väliin mahtuu paljon erilaisia suuntauksia ja seksuaali-identiteettejä. Yksi uusimmista on demiseksuaalisuus, joka voi seksuaaliterapeutin mukaan olla vapauttava asia.

– Demiseksuaaliksi itsensä nimeävällä henkilöllä seksuaalinen halu edellyttää hyvin kokonaisvaltaista tunnetason läheisyyden, kiintymyksen, rakkauden ja halun yhdistelmää, selittää seksuaaliterapeutti Aune Karhumäki.

Demiseksuaalin seksuaalinen halu edellyttää kokonaisvaltaista läheisyyden, kiintymyksen, rakkauden ja halun yhdistelmää.

Aune Karhumäki, seksuaaliterapeutti

Karhumäen mukaan demiseksuaalisuus-käsite on ollut helpottava varsinkin monelle miehelle:

– Moni mies tulee terapiaan, koska he kokevat hyvin paineistavana sen, että heihin suhtaudutaan kuin ainoa asia, joka heillä on mielessä, on seksi. Näinhän ei todellakaan ole.

Nuoret rikkovat totuttuja parisuhteen rajoja

Seksuaalisuuden monimuotoisuuden lisäksi nykyään hyväksytään erilaisia tapoja toteuttaa ihmissuhteita. Varsinkin nuoret ovat avoimia kokeilemaan ja rikkomaan perinteisiä rajoja.

On hyvä, että yhteiskunnassa on tilaa erilaisille tavoille elää seksuaalisuuttaan.

Tommi Paalanen, Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja

– Nuorten aikuisten keskuudessa monisuhteisuus alkaa olla jo ehkä yhden sortin ilmiö tai elämäntapavalinta. Monelle se on jopa ihmissuhdeanarkistinen tapa olla suhteessa, kantaa vastuuta eri ihmissuhteissa ja ajatella, että en voi omistaa vain yhtä ihmistä ja en voi vaatia yhdeltä ihmiseltä, että hän täyttäisi kaikki tarpeeni, seksuaaliterapeutti Aune Karhumäki sanoo.

Toisaalta myös sinkkuna pysytteleminen mielletään elämäntapavalinnaksi.

– Joillekin yksinkertaisesti perhe-elämä ei vain sovi. He eivät koe sitä omakseen. On hyvä, että yhteiskunnassa on tilaa erilaisille tavoille elää seksuaalisuuttaan ja myöskin erilaisille tavoille järjestää omia ihmissuhteita, sanoo Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen.

Ilman seksiäkin voi elää rikasta elämää

Kaikkia seksi ei kuitenkaan kiinnosta. Sekin on ihan normaalia. Aseksuaaliksi itsensä määrittelevällä ei ole tarvetta toteuttaa seksuaalisuuttaan seksin avulla.

Aseksuaalilla ei välttämättä ole tarvetta toteuttaa seksuaalisuutta sillä tavalla kuin normit ja odotukset asian lausuu.

Aune Karhumäki, seksuaaliterapeutti

– Moni aseksuaali määrittelee itsensä ja oman seksuaalisuutensa sillä tavalla, että heillä on intiimejä, romanttisia ja seksuaalisia tunteita, mutta ei välttämättä tarvetta toteuttaa seksuaalisuutta sillä tavalla kuin ehkä normit ja odotukset asian lausuvat, määrittelee Aune Karhumäki.

Miksi seksuaalisuutta sitten pitäisi lokeroida ja nimetä eri termein?

– Ihmisille, jotka kokevat tarpeelliseksi jollain tavalla määritellä uudelleen omaa seksuaalisuuttaan, voi tietyn lokeron tai tietyn nimikkeen alle sanoutuminen olla hyvin tärkeä osa omaa seksuaalista selvittämistyötä, selittää seksuaaliterapeutti Aune Karhumäki.