1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Karttaa ja kompassia luetaan älypuhelimesta – MOBO-suunnistuksen suosio kasvaa hurjaa vauhtia

Kännykkäsovellusta hyödyntäviä MOBO-kiintorasteja on ilmaantunut jo kymmenille paikkakunnille.

luonto
Pekka Valkonen MOBO-kiintorastilla
Pekka Valkonen leimaa MOBO-rastin kangasniemen urheilukeskuksessa.Kalle Pallonen / Yle

Kangasniemen urheilukeskuksesta löytyy mm. jäähalli, yleisurheilukenttä, tenniskenttiä, kuntopolkuja sekä MOBO-kiintorastit. Kangasniemen urheilukeskuksen lisäksi älypuhelimen avulla suunnistettavia reittejä on Suomessa yhteensä kolmisenkymmentä.

– Tässä on kyse tällaisesta nykyaikaisesta kiintorastistosta. Käytännössä kartta ladataan älypuhelimeen ja rastit leimataan valokuvaamalla QR-koodi tai vaihtoehtoisesta NFC-etälukusysteemin avulla.

– Itse olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta ja kun olen tuohon suunnistukseenkin

MOBO-rasti
Kalle Pallonen / Yle

hurahtanut. Tällainen kun tuli eteen ja sitä kokeilin, niin totesin, että ihan kiva juttu, kertoo Kangasniemen MOBO-rastien takana oleva Pekka Valkonen.

Käytännössä sovellus toimii kaikissa nykyaikaisissa älypuhelimissa. Aktiivisuunnistajalle MOBO-kiintorasteilla ei kenties uutuuden viehätyksen jälkeen ole suuresti annettavaa mutta MOBO-rastien avulla pyritäänkin madaltamaan kynnystä suunnistuksen aloittamiseen.

– Kyllähän tämä suunnistajalle on varsin helppo reitti, kun tämä tukeutuu niin paljon näihin polkuihin mutta tämä onkin tarkoitettu aloittelijoille.

– On tässä muutama rasti joita saattaa joutua vähän etsimään mutta kyllä tästä selviää ilman kompassia, eikä tarvitse Pasi Ikosen taitoja, toteaa Valkonen.

Valkonen uskoo, että perinteinen paperikartta ja kompassi pysyvät vielä pitkään kilpasuunnistajien varusteina.

– Ellei siitä mobiililaitteen näytöstä sitten saa taiteltavaa ja vähintään A4 kokoista, mistä ikäihminenkin näkisi. Vielä jos voisi zoomata mittakaavaa, niin sellainenhan olisi hieno mutta siihen menee kyllä vielä aikaa, naurahtaa Pekka Valkonen.

Lue seuraavaksi