1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lintujen lisäksi iso osa hyönteisistä saattaa kadota Suomesta – mitä luonnossa oikein tapahtuu?

Yle kertoi viime viikolla, että valtaosa muuttolinnuista on jäänyt kesän viettoon lämpimämpiin maihin. Myös pienten hyönteisten määrä on kovaa vauhtia vähenemässä. Hyönteisasiantuntija arvioi, että tulevaisuus ei näytä ollenkaan hyvältä.

Haarapääskyt syövät pieniä hyönteisiä. Nyt niille ei ole tarpeeksi ruokaa Suomessa. Kuva: Yle

Kaksi koleaa alkukesää peräkkäin ovat saaneet aikaan sen, että pienet hyönteiset ovat hätää kärsimässä.

– Alkukesä on aikaa, jolloin on yleensä hyvin paljon lajeja lennossa. Viime vuonna kylmä sää aiheutti myös sen, että lintujen pesintä meni penkin alle. Jo lähtötilanne tähän vuoteen oli todella huono, sanoo hyönteisasiantuntija Jaakko Kullberg luonnontieteellisesta keskusmuseosta.

Kuluvan kesän alku on vienyt hyönteisten tilannetta huonompaan suuntaan. Puiden lehdet alkavat olla täydessä mitassa, mutta osa haavoista ja tammista on edelleen jäljessä normaalista aikataulusta.

– Lämpötilat eivät ole olleet toukokuussa kovin korkeita. Paitsi että on ollut viileää on myös satanut. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja ymmärtääkseen, ettei se ole hyönteisille hyvä juttu, Kullberg toteaa.

Hyönteisillä kova kohtalo kylmässä

Yle kertoi viime viikollamuuttolinnuista, joista valtaosa on jäänyt viettämään kesää lämpimämpiin maihin, koska ne tarvitsevat ravinnokseen lentäviä tai ilmavirtauksien mukana kulkevia pikkuhyönteisiä. Hyönteisetkään eivät lennä viileällä kelillä.

Ei hyvältä näytä.

Jaakko Kullberg

– Ne kestävät kyllä maastossa mutta kuolleisuus kasvaa, koska lintujen ja hyönteisiä syövien nisäkkäiden ravinnontarve on moninkertainen tällaisella kelillä. Ongelma kumuloituu.

Kullberg arvioi, että ensi vuonna asiat ovat vielä huonommin.

– Ei hyvältä näytä. Tulevaisuuden kannalta tämä tarkoittaa sitä, että kaikkea on taas vähemmän ensi vuonna. Se alkaa näkyä myös pikkulintukannoissa.

Mehiläisillä menee hyvin

Yhdysvalloissa on kerrottu tänä keväänä mehiläisten joukkokuolemasta. Lähes puolet mehiläisistä on kuollut viimeisen vuoden aikana. Suomessa asiat ovat kuitenkin hyvin.

En ole huolissani mehiläisistä Suomen osalta.

Tuula Lehtonen

– Meillä on kuollut talven aikana reilut 11 prosenttia mehiläisistä, kun normaali talvikuolleisuus on 15 prosentin luokkaa, kertoo tiedottaja Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajien Liitosta.

Talvitappiot ovat olleet normaalia pienemmät jo parin vuoden ajan, mutta mehiläisvuodet ovat keskenään hyvin erilaisia.

– Se riippuu esimerkiksi punkeista. En kuitenkaan ole huolissani Suomen osalta, Lehtonen toteaa.

Suomessa turvalliset kylvökoneet

Yhdysvalloissa tutkijat ovat pohdiskelleet mm. rikkakasvien torjunta-aineiden osuutta mehiläiskatoon. Suomessa rikkakasveilla ei ole havaittu suuria vaikutuksia mehiläisiin.

– Meillä on mehiläisille edullisempi viljelykäytäntö kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Kylvökoneet ovat turvallisempia ja aine ei pääse leviämään niin, että se ajautuisi mehiläisten pesille.

Neonikotenoidien käyttö on kielletty EU:ssa, mutta Suomessa on poikkeuslupa niiden käyttöön.

– Niitä pitäisi käyttää käyttöohjeiden mukaan ja ruiskutukset on tehtävä yöaikaan. Kukkivia kasveja ei saisi ruiskuttaa koskaan, se on pölyttäjille huono juttu.