1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhannustaika kolisee parhaiten kimpassa

Kukat tyynyn alla, kaivoon katsominen vai ruispellossa pyöriminen? Tutkijoiden mukaan paras pariutumisriitti ei ole taika ollenkaan, ja niitylle kannattaisi mennä pyörimään jonkun kanssa eikä yksin.

tiede
Naiset keräävät kukkia juhannustaikoihin.
Etenkin naiset ovat keränneet kukkia tehdäkseen juhannustaikoja.Yle Kuvapalvelu

Keskikesän rituaalit liittyvät kansanperinteessä keskeisesti puolison etsimiseen ja hedelmällisyyden lisäämiseen. Kokkoa poltetaan ylistyksenä auringolle. Tieteellisesti ottaen lemmentaikojen teho perustuu kahteen tekijään: ne virittävät ihmismielen vastaanottavaiseksi ihastumiselle ja tarjoavat mielikuvitusta innostavat puitteet tutustua jo löytyneeseen heilaan.

Taika perustuu onnen odotukseen

Väestöliiton perhekeskuksen johtajan Heli Vaarasen mukaan juhannustaiat ovat parhaimmillaan silloin, kun heilaa ei ole vielä edes näköpiirissä.

– Juhannustaika voi tepsiä, jos sillä voi houkuttaa itsestään esille unia, jotka virittävät ajatukseen kumppanin tapaamisesta ja pariutumisesta. Sekä miesten että naisten pitäisi tehdä tällaisia taikoja! Taiat ovat perinne ja leikki, jotka avaavat mahdollisuuden kumppanin tapaamiseen.

Jos mielessä on jo kiinnostava ihminen, Väestöliiton Vaaranen kehottaa unohtamaan yksinäisen kaivoon tuijottelun tai kukkien keruun, ja ottamaan ihastuksen ruispeltoon tai kukkien poimintaan mukaan. Luonnossa autonominen hermosto rentoutuu, ja ihminen pystyy osoittamaan parhaat puolensa.

– Jos kiinnostus on jo herännyt, ei luonnossa yksin vaeltamisella ole painoarvoa. Yhdessä luonnossa vaeltaminen on paljon vahvempaa toimintaa.

Vaarasen mukaan ihmisellä on alle sekunti aikaa antaa kiinnostava ensivaikutelma: aivot muodostavat intuitiivisesti käsityksen toisesta ihmisestä sekunnin murto-osassa. Ensivaikutelma voi olla miellyttävä, epäkiinnostava tai neutraali, ja ensivaikutelmaan voidaan palata pitkänkin ajan päästä, kun olosuhteet pariutumiselle ovat otolliset, vaikkapa enneunen rohkaisemana.

– Ihmiset kuuntelevat intuitiotaan liian vähän, tunteisiin ei luoteta vaan hermoillaan, meneekö kaikki muodollisesti oikein. Tunteet ovat selkeä tienviitta: jos koet ahdistusta, poistu, jos tunnet innostusta, kuuntele lisää.

Ja tehokkain taika on...

Terapeuttina toimiva Vaaranen on havainnut, että erityisen kiehtovaa toisessa ihmisessä on rohkeus.

Luonnon muovaama kukkakimppu.
Luonnon muovaama kukkakimppu.Aune Viik

– Rohkeus vetää toisia puoleensa kuin magneetti. Kehotan toteuttamaan itseään ja tekemään elämästä rohkeasti omannäköisen, osoittamaan sellaista erityisyyttä, mitä kenessäkään muussa ei ole.

Juhlien tarkoitus on mahdollisuus tavata muita ihmisiä. Oivallinen areena rohkeuden osoittamiselle on nonverbaalinen viestintä tanssimalla.

– Elämää rytmittävät juhlat ja erityisesti juhlien aatot ovat olleen maailman sivu tavattoman tärkeitä kohtaamispaikkoja. Juhannuksen tehokkain lemmenrituaali on varmasti juhannustanssit, Vaaranen summaa.

Älä tee enteitä kriisiytyneenä

Uskontotieteen näkökulmasta rituaalit tuovat turvallisuutta, jos ihminen kokee olevansa umpikujassa. Taikauskosta kirjoittaneen tietokirjailian Ari Turusen mukaan taikausko on seurausta ihmisen pakkomielteestä saavuttaa haluttu lopputulos.

– Rituaaleihin turvautuminen kuvastaa toivoa, pelkoa, vihaa ja kateutta sekä uskoa siihen, että omaan onnen ja epäonneen voi vaikuttaa. Taikausko on ihmisyyden tunnusmerkki. Eläimiä ei vaivaa koko olemassaolonsa ajan halu vaikuttaa kohtaloonsa, Turunen kertoo.

Kriisi herkistää ihmiset kiinnostumaan magiasta, toteaa tutkija Outi Pohjanpalo Helsingin ylipistosta. Yhteiskunnalliset kriisit, kuten luonnonkatastrofit, sodat ja kulkutautiepidemiat lisäävät taipumusta maagiseen ajatteluun. Nyt, talouden taantumassa, kysyntää siis luulisi löytyvän. Mutta jos mieli on maassa, ennustusleikkeihin ei välttämättä kannata ryhtyä.

– Yksilöiden ongelmat parisuhteessa, sairastuminen, työttömyys ja muut kriisit herkistävät pahojen enteiden havaitsemista, Pohjanpalo lisää.

Tuttu juhannustaika voi lisätä turvallisuuden tunnetta ja rauhoittaa.

– Taikoihin turvautuminen on ollut tyypillistä tilanteessa, jossa tietoa ei yksinkertaisesti ole saatavilla tai asialle ei ole tehtävissä mitään. Monille merkityksellisen tulevaisuudenkuvan ajattelu on huomattavasti mielekkäämpää kuin täydellinen tietämättömyys vaikkei yksilö pitäisi enteitä luotettavina, muotoilee Kaarina Koski Turun yliopistosta.

– Haluamme suorittaa tietyt rituaalit miettimättä miksi niin teemme. Niiden noudattamatta jättämien herättää epävarmuutta, siksi ajattelemme ettei rituaalien loppuunsuorittaminen ainakaan haittaa, vaikka voimme myöntää joidenkin tapojen olevan järjettömiä, Ari Turunen toteaa.

Lue seuraavaksi