1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin: Venäjällä ei ole mitään suhdetta G7-ryhmään

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Italian-vierailullaan, että Venäjä on valmis kehittämään kahdenvälisiä suhteita G7-maiden kanssa.

Ulkomaat
Vladimir Putin turvamiestensä ympäröimänä.
Telenews / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona, että Venäjällä ei ole mitään suhdetta johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmään. Putinin mukaan Venäjä on kuitenkin valmis kehittämään kahdenvälisiä suhteitaan G7-maihin, jos nämä haluavat sitä.

Putin kommentoi asiaa Milanossa keskusteltuaan Italian pääministerin Matteo Renzin kanssa. Putinin on määrä tavata keskiviikkona myös paavi Franciscus Vatikaanissa. Lisäksi hänen uskotaan vierailevan pitkäaikaisen ystävänsä, entisen pääministerin Silvio Berlusconin luona.

Venäjä kuului G8-ryhmään syksyyn 2014 saakka. Silloin muut maat päättivät erottaa Venäjän toistaiseksi Krimin niemimaan valtauksen vuoksi ja ryhmä kutistui G7:ksi. Erotusta ei kuitenkaan tarkoitettu pysyväksi: Venäjälle jätettiin mahdollisuus liittyä uudestaan, jos se sitoutuu noudattamaan kansainvälistä lakia.

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Putin sanoi keskiviikkona, että Venäjä tarjosi muille G8-maille vaihtoehtoisen näkökulman.

– Yhteistyökumppanimme päättivät, että he eivät enää tarvitse tätä vaihtoehtoista näkökulmaa, Tass kertoo Putinin sanoneen.

Putin toivotti samalla G7-ryhmälle menestystä tulevaisuuteen ja sanoi G7:n olevan epävirallinen kerho, ei järjestö.

G7-ryhmän muodostavat Yhdysvallat, Kanada, Saksa, Ranska, Britannia, Italia ja Japani. Viime viikonlopun kokouksessaan G7-johtajat uhkasivat Venäjää entistä kovemmilla pakotteilla.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass

Lue seuraavaksi